„Naftne i gasne kompanije grade most ka klimatskom haosu”: Preko hiljadu kompanija planira proširenje fosilne infrastrukture

Svet je nedavno doživeo prvi dan koji je bio za 2 °C topliji od predindustrijskog proseka, a naftna i gasna industrija nastavljaju da dolivaju ulje na vatru uprkos naučnim upozorenjima o posledicama svojih akcija

23/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Dok naučnici upozoravaju da bi dalja ekspanzija fosilnih goriva ozbiljno narušila napore čovečanstva da spreči katastrofalno zagrevanje planete, predstavnici industrije rade potpuno suprotno.

Naime, ukupno 1.023 kompanije trenutno planiraju širenje terminala za tečni prirodni gas, cevovoda i gasnih elektrana.

Ovo su rezultati iz baze podataka koju je, u saradnji sa preko 50 partnera, izradila neprofitna organizacija Urgevald. To je, kako navode autori, najsveobuhvatnija baza industrije fosilnih goriva kojom je obuhvaćeno 1.623 kompanija odgovornih za 95% proizvodnje nafte i gasa na globalnom nivou.

„Razmere planova za proširenje industrije su zaista zastrašujuće”, poručio je Nik Barč, šef istraživanja nafte i gasa u Urgevaldu. „Brz i kontrolisan pad nafte i gasa je od vitalnog značaja za održanje 1,5 °C u životu. Umesto toga, naftne i gasne kompanije grade most ka klimatskom haosu.”

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o putu ka neto nultim emisijama iz 2021. godine, izučavanje novih rezervi nafte i gasa je nepotrebno i odlaže energetsku tranziciju.

Međutim, stanje stvari na terenu je drugačije.

Od 2021. godišnji kapitalni izdaci za istraživanje nafte i gasa uvećali su se za preko 30%. A u poslednje tri godine kompanije, obuhvaćene novom analizom, potrošile su 170,4 milijarde dolara na izučavanje novih rezervi fosilnih goriva koje ne možemo da priuštimo da sagorimo, stoji u saopštenju. Sedam najvećih prekršilaca su Kineska nacionalna korporacija za naftu (5,9 milijardi), CNOOC (3,2 milijarde), Saudi Aramco (2,8 milijardi), Pemex (2,6 milijardi), grupa Sinopec (2,4 milijarde), Pioneer Natural Resources (2,1 milijarda) i Shell (2 milijarde).

Prema podacima, 539 kompanija planira da pokrene proizvodnju 230 milijardi barela ekvivalenta nafte među netaknutim naftnim i gasnim resursima. Ovi kratkoročni planovi ozbiljno ugrožavaju globalnu akciju za zauzdavanje porasta temperature na 1,5 °C, pogotovo ako uzmemo u obzir da – čak i u teoretskom slučaju da se preko noći okonča eksploatacija uglja i da se ne odobravaju nova naftna i gasna polja – skoro 20% nafte i gasa na postojećim lokacijama treba da ostane u zemlji kako bismo ostali u granicama karbonskog budžeta od 380 Gt ugljenika.

Najveće proširenje poslovanja na kratke staze planiraju, redom, Saudi Aramco, QatarEnergy, Gazprom, Petrobras, ADNOC, TotalEnergies i ExxonMobil. Ove kompanije su zajedno odgovorne za jednu trećinu planirane globalne ekspanzije nafte i gasa.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Baza takođe omogućava korisnicima da pogledaju da li su kompanijske aktivnosti u skladu sa dostizanjem neto nultih emisija do sredine veka.

Autori su utvrdili da najveće apsolutno prekoračenje od svih kompanija na svetu, na osnovu kratkoročnih planova, beleži ADNOC, odnosno Nacionalna naftna kompanija Abu Dabija. Izvršni direktor ADNOC-a, Sultan Al Džaber, predsedava Konferencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja krajem ovog meseca počinje u Dubaiju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR