Planeta je prošlog meseca doživela najtopliji jun u istoriji merenja

Premda kod nas nije bilo toliko toplo, određeni delovi sveta su tokom juna goreli, i to i u prenesenom i u bukvalnom značenju

06/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

U Srbiji možda nemamo taj osećaj zbog relativno hladnijeg perioda, ali iza nas je, globalno gledano, najtopliji jun u istoriji merenja, koji je za 0,16 °C topliji od prethodnog rekordera – juna 2019. godine. Ovo pokazuju podaci koje je na Tviteru podelio Zik Hausfader, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju.

Iako je na početku meseca planeta bila za preko 1,5 °C toplija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, jun smo ipak završili ispod ovog kritičnog praga, ali opasno blizu njegovom premašivanju: bilo je za 1,46 °C u poređenju sa tipičnim junskim temperaturama od 1850. do 1900. godine.

Meteorološka služba Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je ove nedelje da je jun 2023. godine u ovoj zemlji takođe zauzeo prvo mesto na listi najtoplijih od davne 1884.

Sa prosekom od 15,8 °C, prethodna rekordna junska temperatura od 14,9 °C, evidentirana 1940. i 1976. godine, prekoračena je za skoro 1 °C. Ovo je bitno zato što su razlike između naredna tri najtoplija juna tek 0,1 °C.

Meteorolozi su utvrdili da su se šanse za ovako topao šesti mesec u Ujedinjenom Kraljevstvu udvostručile od 1940. pod uticajem klimatskih promena.

Vrućina nije bio pošteđen ni ostatak sveta.

U glavnom gradu Kine, Pekingu, zabeležen je najtopliji dan tokom juna otkako se vodi evidencija, sa najvišom dnevnom temperaturom od 41,1 °C. Dok je zbog toplotnog talasa u Meksiku, tokom kojeg se živa u termometru približavala pedesetom podeljku, umrlo najmanje stotinu ljudi.

Kanadom već dva meseca vladaju neuobičajeno topli i sušni uslovi i besne vatrene stihije tokom kojih se oslobodilo neverovatnih 160 miliona tona ugljen-dioksida. Tek smo na polovini godine, a štetne emisije od požara su već veće od bilo kojih godišnjih iz prošlosti. Posebno zabrinjava što tamošnja sezona požara dostiže vrhunac tek u julu i avgustu.

U međuvremenu, prema Nasinim satelitskim snimcima, dim od kanadskih vatrenih stihija stigao je do Španije i Portugala nakon što je dimna zavesa uticala na pogoršanje kvaliteta vazduha širom Severne Amerike.

S obzirom na to da se u svetlu globalnog zagrevanja očekuju učestaliji i intenzivniji požari, ovo je samo jedan u nizu događaja koji nam razotkriva dalekosežnost i složenost klimatskih promena.

Ekstremna toplota nastavlja se i u julu. Primera radi, uprkos tome što je na južnoj polulopti kalendarski u toku zima, u delovima Latinske Amerike mere se temperature koje su tipičnije za leto.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Važno je naglasiti da je dugoročni porast temperatura na planeti, izazvan sagorevanjem fosilnih goriva, dobio podsticaj jednog prirodnog fenomena koji zagreva vode Tihog okeana u tropima, El Ninja.

Zbog toga naučnici sve više strahuju da će ova godina biti rekordno topla.

Prema setu podataka ERA5, 2023. bi zaista mogla da bude najtoplija godina do sada, za 1,37 °C toplija od predindustrijskog razdoblja, navodi Zik Hausfader. Ovakvim sumornim projekcijama doprinele su i rekordne junske vrućine.

Počeo je novi El Ninjo: Da li će 2024. zaista biti najtoplija godina do sada?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR