Stanovnici Pekinga doživeli su najtopliji junski dan u istoriji merenja, izmereno 41,1 °C

Sa žestokim vrućinama suočava se i ostatak severne Kine, kao i istok zemlje. Temperaturni rekordi padaju na stotinama meteoroloških stanica, i to ne samo za najviše temperature u junu, već i za najviše temperature ikada izmerene

23/06/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Meteorološka stanica u Pekingu zabeležila je u četvrtak ove nedelje temperaturu od 41,1 °C. Ovo je prvi put od 29. maja 2014. godine da živa u termometru u glavnom gradu Kine premaši četrdeseti podeljak.

Povrh toga, četvrtak je bio najtopliji junski dan u istoriji modernih merenja. Prethodni temperaturni rekord za jun, od 40,6 °C, datira iz davne 1961. godine.

Iako je prvobitno u Pekingu na snazi bio narandžasti alarm za visoke temperature, on je danas bi podignut na viši nivo i proglašen je crveni – ovo je najozbiljnije upozorenje u kineskom sistemu. Zbog zabrinutosti za zdravlje, svim ljudima savetuje da ne izlaze napolje, a deci i starijim osobama da preduzmu mere predostrožnosti.

Očekuje se da visoke temperature potraju narednih 8-10 dana.

Međutim, jake vrućine ne beleže se samo u prestonici, već i ostatku Kine, pretežno severnim i istočnim delovima. U svetlu novog toplotnog talasa koji se proširio zemljom nakon kratkog predaha, rekordne junske temperature registrovane su na stotinama mernih mesta, od toga su na najmanje deset oboreni istorijski rekordi.

U gradu Tjenđin, na severu, izmereno je 41,4 °C što je ne samo najviša junska temperatura, već i najviša temperatura ikada zabeležena.

Tjenđin, kao i pokrajine Hebej i Šangdung, takođe su izdale crveni alarm.

Koliko je situacija zabrinjavajuća i odskače od svakodnevice, potvrđuje podatak da Šangdung to nije uradio nikada do sada.

Jake vrućine prouzrokovale su porast potražnje struje, posebno za klima uređaje. U Tjenđinu se troši 23% električne energije više nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine. Vlada zabrinutost za poljoprivredne useve i zdravstveno stanje stanovnika i turista.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Na planeti koja se zagreva predviđaju se učestaliji i intenzivniji toplotni talasi.

Aktuelni toplotni talas u Kini nastupio je veoma brzo nakon smrtonosnog aprilskog toplotnog talasa koji je harao i desetinama drugih azijskih zemalja uključujući Indiju, Tajland i Bangladeš. Naučnici su procenili da bi, bez klimatskih promena izazvanih sagorevanjem fosilnih goriva, ovo dešavanje bilo praktično nemoguće.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR