Kopernikus: Svet je doživeo peti uzastopni rekordno topao mesec, i oktobar 2023. je najtopliji u istoriji merenja

Kako se približavamo kraju godine, sve je izvesnije da će ova godina biti najvrelija koju smo ikada zabeležili. Za to je delimično odgovoran i prirodni fenomen El Ninjo, ali vrućine širom sveta su primarno prouzrokovane – klimatskim promenama

08/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Flickr / Miloš Milošević

Naša planeta je proteklog meseca doživela najtopliji oktobar ikada zabeležen, a sve to posle rekordno toplih juna, jula, avgusta i septembra, saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus.

Prosečna temperatura tokom oktobra je na globalnom nivou iznosila 15,3 °C, što je za 0,85 °C više u odnosu na prosek u periodu od 1991. do 2020. Najtopliji oktobar do sada bio je oktobar 2019. godine, a ovogodišnji je bio topliji za 0,40 °C.

„Nakon četiri meseca ‘brisanja’ temperaturnih rekorda, oktobar 2023. obeležile su izuzetne anomalije temperature”, kazala je Samanta Berges, zamenica direktora u Kopernikusu.

Uzevši u obzir prosečne mesečne temperature koje su poslednjih meseci bile za oko 1,5 °C više u poređenju sa preindustrijskim prosekom, praktično je sigurno da će i ova godina u celini poneti „neslavnu” titulu najtoplije u istoriji merenja, pre svega u svetlu antropogenih klimatskih promena, a onda i prirodnog fenomena El Ninjo koji se razvio početkom juna.

Ova godina mogla bi da bude za 1,46 °C toplija nego u predindustrijsko doba (1850-1900)

Carbon Brief na osnovu Kopernikusovih podataka

„Gotovo sa sigurnošću možemo reći da će 2023. biti najtoplija otkako se vodi evidencija, i da je trenutno 1,43 °C iznad predindustrijskog perioda”, istakla je Berges.

Medij specijalizovan za klimatske promene, Carbon Brief, pisao je sredinom oktobra da bi na temelju Kopernikusovih proračuna ova godina mogla da bude za 1,46 °C toplija nego u predindustrijsko doba (1850-1900).

Samanta Berges je dodala da je pred predstojeću Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koja krajem novembra počinje u Dubaiju, osećaj hitnosti za ambiciozne klimatske akcije nikada veći.

U tropskim delovima Tihog okeana nastavio je da se razvija El Ninjo koji zagreva tamošnje morske vode, ali ima mnogo širi uticaj na klimu u svetu. Ipak, za sada je manje intenzivan u poređenju sa istorijski snažnim epizodama opaženim 1997. i 2015.

Prema pisanju meteorologa Maksimilijana Herere na društvenoj platformi X (nekadašnji Tviter), u samo pet zemalja mesec za nama bio je hladniji od prosečnog oktobra. To su Norveška, Švedska, Finska, Estonija i Urugvaj.

Protekli oktobar u Evropi i Srbiji

Kada je reč o Evropi, protekli mesec bio je četvrti najtopliji oktobar u istoriji merenja, za 1,30 °C topliji od proseka tokom referentnog perioda (1991-2020). Dok je u Srbiji, prema zvaničnim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovo bio drugi najtopliji oktobar, a ispred njega kod nas se plasirao samo oktobar 1966. godine.

Mereći ovogodišnja odstupanja od oktobarske normale za period 1991-2020, toplije je bilo svuda, od +2,8°C u Požegi do čak +4.9°C na Crnom Vrhu.

Izveštaj RHMZ: Najtopliji oktobar u istoriji merenja na 11 lokacija širom zemlje, drugi najtopliji u Srbiji

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ni novi mesec širom sveta nije doneo predah od vrućina – živa u termometru na Malti se prvog dana novembra približila tridesetom podeljku. Registrovano je 29,1 °C, a to je za ovu ostrvsku zemlju u Sredozemlju nova najviša dnevna temperatura u novembru.

U prestonici Japana, Tokiju, sedmog novembra izmereno je 27,5 °C što je najtopliji dan na tom prostoru u poslednjih 150 godina. Istog dana u delovima američke savezne države Teksas pali su brojni dnevni, ali i mesečni, rekordi.

Kako pokazuju podaci sa sajta Climate Reanalyzer, ni globalna slika nije ništa manje uzavrela: prosečne novembarske temperature u toku dana na našoj planeti kreću se iznad onih koje smo merili do sada u ovom dobu godine.

Ovo još jednom potcrtava visoke šanse da živimo u godini bez presedana koja bi mogla da bude najtoplija otkako se vodi evidencija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR