Kazahstan postaje dom najvećeg postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika na svetu

Zeleni vodonik imaće važnu ulogu u dekarbonizovanju sektora u kojima je teško smanjiti emisije. Kao što su proizvodnja čelika i aluminijuma ili vazduhoplovstvo.

05/07/2021 autorka: Milica Simonović
0

Nemačka energetska kompanija Svevind krajem juna objavila je svoje planove za izgradnju najvećeg postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika na svetu u Kazahstanu. Planira se izgradnja vetroparkova i solarnih farmi kapaciteta 45 gigavata za proizvodnju električne energije koja će se koristiti za dobijanje zelenog vodonika procesom elektrolize. Ovaj masivni kompleks trebalo bi da na godišnjem nivou proizvodi tri miliona tona zelenog vodonika.

Vodonik, obećano zeleno gorivo budućnosti, tradicionalnim metodama dobija se iz foislinih goriva, uglja ili prirodnog gasa, što samo po sebi podrazumeva emisiju ugljen-dioksida. Međutim, propuštanjem električne struje kroz vodu, procesom koji se naziva elektroliza, iz molekula vode dobijaju se vodonik i kiseonik. Ukoliko je ova struja dobijena iz obnovljivih izvora energije, kao što to planira da uradi Svevind, jasno je da takva metoda ne dovodi do emisije ugljen-dioksida, zbog čega se vodonik dobijen na ovaj način i naziva zelenim.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kazahstan je deveta najveća zemlja na svetu, ali je istovremeno i veoma retko naseljena, sa svega 7 stanovnika po kilometru kvadratnom. Trećinu ove države čine nepregledne stepske ravnice, zbog čega se Kazahstan izdvaja kao odličan kandidat za izgradnju velikih postrojenja za proizvodnju obnovljive energije. Sa druge strane, budući da se privreda Kazahstana značajno oslanja na izvoz nafte, ovo je za ovu zemlju odlična prilika za praćenje novih svetskih trendova tranzicije na čiste izvore energije.

Poređenja radi, kapacitet za elektrolizu sadašnjeg najvećeg postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika, lociranog u Kanadi, je 20 megavata, dok je planirani kapacitet za pomenuti projekat u Kazahstanu 30 gigavata. Zeleni vodonik prevashodno ima primenu u sektorima u kojima je teško smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte prostom elektrifikacijom, tj korišćenjem struje umesto fosilnih goriva.

Zeleni vodonik koji će proizvoditi Svevind izvoziće se u zemlje Azije i Evrope ili koristiti lokalno za proizvodnju amonijaka ili u industrijama čelika i aluminijuma. Još jednu primenu zeleni vodonik bi mogao da pronađe kao gorivo za avione i brodove. Završetak izgradnje najvećeg postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika na svetu očekuje se 2026.

IZVORI
1. newatlas.com/
2. svevind.se/
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR