Javni prevoz u Glazgovu koristiće zeleni vodonik proizveden pomoću struje iz vetroelektrane

Zelena energija iz vetroelektrane Vajtli koristiće se za proizvodnju zelenog vodonika koji će napajati zeleni transport. Višestruko zeleni projekat će doprineti cilju Glazgova da dostigne neto-nulte emisije.

29/11/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dodelila je grant u iznosu od 9,4 miliona britanskih funti za projekat izgradnje postrojenja za proizvodnju i skladištenje zelenog vodonika na području škotske vetroelektrane Vajtli

Novac je namenjen za izgradnju pogona za elektrolizu (pretvaranje vode u vodonik korišćenjem električne energije) kapaciteta 10 MW i skladišta za čuvanje zelenog vodonika od 4 tone. To je prva faza razvoja postrojenja od 20 MW.

Prema najavama, pogon bi krajem 2023. trebalo da krene sa prodajom zelenog vodonika na tržištu.

Zeleni vodonik kao sredstvo za dostizanje karbonske neutralnosti

Vodonik, obećano zeleno gorivo budućnosti, tradicionalnim metodama dobija se iz foslinih goriva, uglja ili prirodnog gasa, što samo po sebi podrazumeva emisije ugljen-dioksida. Međutim, elektrolizom se, pomoću struje, iz molekula vode dobijaju vodonik i kiseonik.

Električnu energiju neophodnu za taj proces će u ovom slučaju obezbeđivati vetroelektrana Vajtli. Ona se nalazi u blizini Glazgova i trenutno je najveća kopnena vetroelektrana u Ujedinjenom Kraljevstvu instalisanog kapaciteta 239 MW. Ukupno 215 vetroturbina proizvodi dovoljno električne energije za napajanje više od 350 hiljada domaćinstava. Deo će biti presmeren upravo na proizvodnju goriva nultih emisija za sektor saobraćaja.

Postrojenje će, prema projekcijama, proizvoditi dovoljno goriva sa nultim emisijama za kretanje 225 autobusa koji na dnevnom nivou saobraćaju na relaciji između Glazgova i Edinburga dugačkoj oko 80 km. 

Partnerske kompanije SccottishPower, ITM Power i BOC trenutno su u fazi detaljnog planiranja projekta. Očekuje se da će pozitivne efekte novog projekta, smanjenje emisije ugljen-dioksida i poboljšanje kvaliteta vazduha, osetiti kako gradske, tako i okolne zajednice.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Glazgov planira da postane prvi grad sa neto-nultim emisijama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vlasti su kao rok za dostizanje ovog cilja postavile 2030. godinu. Ujedinjeno Kraljevstvo namerava da to ostvari do 2050. godine. Proizvodnja zelenog vodonika pomoći će i gradu i zemlji u ostvarivanju njihovih težnji.

Naftna kompanija BP je najavila još ambiciozniji projekat u sektoru proizvodnje zelenog vodonika u Ujedinjenom Kraljevstvu od čak 500 MW do 2030. godine, ali se on tek nalazi u početnim fazama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR