Polovina struje koju su Nemci potrošili od početka godine došla je iz obnovljivih izvora

Svaki drugi kilovat-čas koji su nemački potrošači iskoristili u prva tri kvartala ove godine – bilo za praćenje Svetskog prvenstva u košarci ili kuvanje kolenice – potekao je iz obnovljivih izvora

02/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Obnovljivi izvori zadovoljili su više od polovine nemačke potražnje za strujom u prva tri kvartala 2023. godine, otkrivaju preliminarni podaci istraživačkog centra ZSW i udruženja BDEW.

Oko 52 odsto električne energije, koju su koristili nemački potrošači od početka ove godine, bilo je zelenog porekla. To je skok od gotovo pet procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine, stoji u saopštenju.

Između marta i septembra, udeo obnovljivih izvora konstantno se kretao oko ili iznad 50%. Naročito energetski zeleni meseci bili su maj i jul kada su obnovljivi izvori proizveli 57%, odnosno 59% struje.

„Zadovoljstvo je videti da su obnovljivi izvori neprestano bili u mogućnosti da pokriju oko polovine naše potrošnje struje u poslednjih nekoliko meseci, a nekada još i više”, izjavila je Kirstin Andrea, predsednica izvršnog odbora u BDEW-u.

„Ove brojke nam daju hrabrost za naredna postignuća”, dodala je.

Andrea je istakla fotonaponske sisteme koji daju sve veći doprinos u snabdevanju električnom energijom u Nemačkoj.

Solarni paneli su bili posebno produktivni tokom juna kada su generisali rekordnu količinu nemačke struje od 9,8 milijardi kilovat-časova – 16% više nego tokom istog meseca 2022.

Fritjof Štaiš, profesor iz Centra za istraživanje energije sunca i vodonika u Baden-Virtembergu, takođe je pohvalio napredak solarne energije. „Već smo blizu postizanju širenja solara od 215 GW do 2030”, poručio je.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kako navode ZSW i BDEW, u prva tri kvartala godine bruto proizvodnja struje iznosila je 373 milijarde kilovat-časova, od čega su obnovljivi izvori proizveli 199 milijarde.

Skoro 78 milijardi kilovat-časova došlo je iz vetroparkova na kopnu i oko 56 milijardi iz solarnih elektrana. Za njima slede biomasa (33 milijarde kilovat-časova), vetroparkovi na moru (16 milijardi) i hidroelektrane (14 milijardi).

Prema proračunima istraživačkog centra Ember, zaključno sa krajem prošle godine, Nemačka je raspolagala sa 66 GW vetra i isto toliko solara, a u međuvremenu kapaciteti su nastavili da rastu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR