Srećna Nova godina – u Beogradu, deveta uzastopna bez snega

Više ne treba ni da budemo iznenađeni: usled klimatskih promena, zime su u Srbiji sve blaže, a tople novogodišnje noći samo su jedan od mnogobrojnih pokazatelja ovog fenomena

29/12/2023 autor: Nikola Zdravković
0
Foto: Mario T. / Flickr

Prognoza kaže: biće promenljivo oblačno i suvo, sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 15 °C

U pitanju nije neki lepi prolećni ili jesenji dan, već prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda za Beograd za 31. decembar 2023. godine. U toku novogodišnje noći, temperatura će se spustiti samo do oko 6 °C, a zatim će se prvog dana nove 2024. opet popeti na toplih 13 stepeni.

Sudeći po petodnevnoj prognozi, slično vreme će tokom novogodišnje nedelje i ponedeljka biti i u ostatku zemlje. Čak ni na Zlatiboru temperatura neće pasti ispod nule, a tokom vikenda će dostići 10 °C.

Naravno, sa jedne strane, ovo je lepa vest. Da nemamo problem katastrofalnog vazdušnog zagađenja, ovakvo vreme bi bilo idealno da novogodišnje probleme provedemo gde god nam najviše odgovara, bilo unutra bilo napolju, i bez brige o snegu, ledu, kiši… 

Ali sa druge strane, ovo je još jedan u nizu pokazatelja uticaja klimatskih promena, koje nam pored bezbroj drugih posledica, menjaju i način na koji proslavljamo početak nove godine, planove koje pravimo, pa i odeću koju nosimo u zimskim mesecima. 

Slika: Kada je u Beogradu bilo snežnog pokrivača za Novu godinu?

Naime, u Beogradu, ovo je deveta uzastopna Nova godina bez snega, što je rekord od 1950. godine. Poslednji put smo više od 10 cm snega za Novu godinu imali davne 1996. godine, a prošle godine gotovo smo bili oborili istorijski rekord za najvišu ikada izmerenu temperaturu na novogodišnji dan.

Relativno toplo vreme za Novu godinu biće i u većem delu Evrope, sa izuzetkom inače najhladnijih predela i regiona kao što su Alpi i Skandinavija.

Ovako toplo vreme za proslavu novogodišnjih praznika dolazi nam, sa jedne strane, kao finale najtoplije godine od kad postoje merenja. Ali u pitanju je i indikativan start za novu 2024. godinu koja bi, kažu prognoze, mogla da bude i toplija od 2023.

Kada ćemo prekinuti niz i ponovo imati sneg za doček Nove godine? Naravno, na ovo pitanje je nemoguće sada odgovoriti – već narednog 1. januara 2025. godine bismo mogli da se probudimo potpuno zavejani. Takva je priroda lokalnog vremena. A priroda klimatskih promena nam kaže ne da više nikada nećemo imati hladne zime (ili sneg za Novu godinu), već samo da će takve prilike biti sve ređe, odnosno sve veći izuzeci.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR