Nova tehnologija sistema za navodnjavanje „sluša” potrebe biljaka

Pilot projekat ovog sistema navodnjavanja ostvario je uštede od 45-50% u odnosu na već efikasne kap po kap sisteme koji su u upotrebi u Los Anđelesu

30/08/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: responsivedrip.com

U momentu kada je biljkama potrebna voda, one ispuštaju određene hemijske supstance iz korena u okolno zemljište. Kompanija Responsive Drip Irrigation vešto se dosetila da iskoristi ovaj proces u novom pristupu efikasnijeg navodnjavanja biljaka kojim se štedi voda. Naime, sistem za navodnjavanje ove kompanije, GrowStream, koristi cevi u kojima se nalazi porozni polimer koji registruje pomenute hemijske supstance, pri čemu se iz mikropora polimera oslobađa voda.

Kada dovoljna količina vode dospe do korena biljaka, ispuštanje hemijskih supstanci prestaje, zbog čega se zatvaraju pore na polimeru i prestaje navodnjavanje do trenutka kada biljkama ponovo zatreba voda. Ovakav inovativni sistem navodnjavanja koji omogućava komunikaciju sa biljkama i efikasnu upotrebu i uštedu vode, može biti jedno od korisnih rešenja za nestašicu vode, koja pogađa sve više oblasti širom sveta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Još jedna dobra strana ove tehnologije jeste što, osim na njivama, može da se upotrebi i u urbanim sredinama. Na primer, kompanija trenutno testira ovaj sistem u Los Anđelesu, u sklopu urbanog uređenja, koje ima za cilj da poveća zelene površine u gradu. Za sada su testovi pokazali da je GrowStream sistem za navodnjavanje u ovom pilot projektu iskoristio od 45 do 50 odsto manje vode u odnosu na sisteme navodnjavanja kap po kap koji se već koriste u Los Anđelesu.

Trenutno se ova tehnologija primenjuje u 14 različitih država širom sveta. Neke od njih su Abu Dabi, gde se koristi na njivama na kojima se uzgaja povrće, Zimbabve, Pakistan, Nigerija, Portugal, Kenija, Kalifornija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR