Obnovljivi izvori energije prvi put generisali više struje od fosilnih goriva u Velikoj Britaniji

U trećem kvartalu ove godine u Velikoj Britaniji su obnovljivi izvori energije pobedili fosilna goriva kada je reč o proizvodnji električne energije.

14/10/2019 autor: Nemanja Milović
0 izvor: Carbon Brief / Independent

Tokom trećeg kvartala ove godine (jul, avgust i septembar) u Velikoj Britaniji je prvi put zabeleženo da su obnovljivi izvori energije pobedili fosilna goriva kada je reč o proizvodnji električne energije.

Vetroparkovi, solarni paneli, biomasa i hidro-elektrane su generisali 29.5 teravat sati (TWh), dok je korišćenjem fosilnih goriva dobijeno 29.1TWh.

Ovo je veoma važan korak u daljem razvoju energetskog sektora ove zemlje i predstavljaće značajan zamajac u daljim naporima britanske vlade da smanji emisije ove zemlje kako bi ispunila cilj da bude ugljenično neutralna do 2050. godine. Inicijalno je plan bio da Velika Britanija do 2050. smanji emisije za 80% u odnosu na 1990. godinu, ali je početkom juna postavljen ambiciozniji cilj čime je ova zemlja postala jedna od prvih zemalja koja se zvanično obavezala na ugljeničnu neutralnost do sredine 21. veka.

Koliki napredak je napravljen u veoma kratkom periodu najbolje ilustruje podatak da je u 2010. godini iz fosilnih goriva dobijeno 10 puta više struje nego iz obnovljivih izvora. To je omogućeno velikim padom cene energije dobijene iz obnovljivih izvora i raznim propisima koje je vlada donela.

Ipak i pored ovih dobrih vesti analitičari upozoravaju da Velika Britanija još uvek nije na pravom putu da ostvari ciljeve ugljenične neutralnosti, na koje se sada i pravno obavezala, zato što su gotovo sve redukcije u emisijama ostvarene u proizvodnji električne energije, dok u ostalim sektorima poput grejanja i transporta nije bilo velikih promena.

Ne treba izgubiti iz vida i da je tokom letnjih meseci potrošnja električne energije niža, tako da je treći kvartal najpogodniji za ostvarenje ovakvog rezultata, ali podaci pokazuju da razloga za optimizam svakako ima pošto su ukupno gledano od početka 2019. godine obnovljivi izvori energije pobedili fosilna goriva u 103 od 273 dana.

Iako do ostvarivanja ugljenične neutralnosti ima još dosta posla, Velika Britanija je blizu ostvarivanja jednog drugog cilja. Naime preko 97% električne energije dobijene iz fosilnih goriva generisano je sagorevanjem prirodnog gasa, dok je ugalj gotovo u potpunosti izbačen iz energetskog miksa. U celoj zemlji je ostalo još samo nekoliko termoelektrana na ugalj, a poslednja bi trebalo da bude zatvorena 2025. godine.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR