Gotovo polovina električne energije u Velikoj Britaniji u prva tri meseca 2020. proizvedena iz obnovljivih izvora

Vellika Britanija proizvela je 47% električne energije iz obnovljivih izvora u prva tri meseca 2020. godine

29/06/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Bellfast Telegraph, The Guardian

Količina električne energije proizvedene u Velikoj Brtianiji korišćenjem vetra, biomase, solarne energije i vode, dostigla je rekordan nivo u prva tri meseca ove godine, izjavili su britanski zvaničnici za Press Association. Prvi put je u ovoj zemlji proizvedeno više od 40 odsto energije iz obnovljivih izvora u jednom tromesečju. 

Tačnije, na ovaj način je dobijeno 47 odsto ukupne energije, a najzapaženiji je udeo one koja je dobijena pomoću vetra, prenosi Gardijan. Za to zasluge pripadaju vetroparkovima čiji je broj porastao za trećinu u proteklih godinu dana, ali i izuzetno vetrovitom prvom delu godine.

Ukoliko se uzme u obzir sva niskougljenična energija, a ne samo ona nastala iz obnovljivih izvora, što će reći i ona nastala u nuklearnim elektranama, oboren je još jedan rekord. Naime, ove godine je u Britaniji proizvedeno 62 odsto niskougljenične energije, dok je prošle godine ovaj udeo bio za 10 odsto manji. Svi  ovi podaci pokazuju da je iz fosilnih goriva dobijeno manje od 40 odsto energije, što do sada nije bio slučaj.

Kako je za Gardijan izjavila Rebeka Vilijams iz organizacije Renewable UK, posebno je značajno što su ovi rekordi oboreni u najhladnijem delu godine i usred grejne sezone.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Početak 2020. godine po mnogo čemu je bio neobičan u čitavom svetu usled pandemije Covid-19. Tako je u Britaniji zabeleženo veliki pad podražnje za energijom, između ostalog potražnja za transportnim gorivom je opala za 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pre svega zbog ukidanja aviosaobraćaja, ali je potrošnja energije u domaćinstvima porasla za 4,5 odsto zbog velikih hladnoća i rada od kuće.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR