Amazon, Pepsi i Inditex na listi kompanija NE čine dovoljno da zauzdaju klimatske promene

Ovo su rezultati novog izveštaja specijalizovanog instituta NewClimate. Jedina kompanija čiju su klimatsku strategiju analitičari ocenili kao „razumnu” jeste Maersk koja se bavi pomorskim prevozom robe

20/02/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zbog rastućeg pritiska akcionara, vlada i klijenata, deluje kao da se kompanije međusobno takmiče koja će biti ambicioznija u svom doprinosu zauzdavanju klimatskih promena.

Ipak, najveći i najbogatiji biznisi na svetu nisu uspešni u sprovođenju svojih obećanja ovim povodom u delo, pokazao je izveštaj specijalizovanog instituta NewClimate koji je objavljen prošle nedelje.

Autori su analizirali transparentnost i integritet ukupno 24 vodeće multinacionalne kompanije koje su tokom 2019. ispustile 4% gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou. Proučavana su četiri glavna polja klimatske akcije:

  • praćenje i izveštavanje o emisijama,
  • postavljanje ciljeva za smanjenje emisija,
  • smanjenje emisija i
  • preuzimanje odgovornosti za nesmanjene emisije kroz doprinose klimi ili ofsete (kompenzaciju).

Ključni akter u pomorskoj industriji i prevozu dobara, Maersk, jedina je kompanija čiju su klimatsku strategiju analitičari ocenili kao „razumnu”.

Osam kompanija (Apple, ArcelorMittal, Google, H&M Group, Holcim, Microsoft, Stallantis i Thyssenkrupp) pokazale su osrednji nivo integriteta, dok je preostalih petnaest dobilo nisku ili veoma nisku ocenu.

„U ovoj odlučujućoj deceniji za klimatsku akciju, aktuelni kompanijski planovi ne oslikavaju hitnost za smanjenje emisija”, izjavio je Tomas Dej iz instituta NewClimate. „Dugoročni cilj o postizanju neto-nultih emisija ne bi trebalo da odvlači pažnju sa trenutnih zadataka.”

Kako se navodi, da bi se porast srednje globalne temperature zadržao na 1,5 °C, u skladu sa Pariskim sporazumom, oslobođene količine gasova sa efektom staklene bašte treba da padnu na globalnom nivou za između 43 i 48% u periodu od 2019. do 2030.

S obzirom na to da su se analizirani biznisi pozicionirali kao predvodnici klimatske akcije i posvetili pripremi i implementaciji planova neophodnih za dekarbonizaciju, ovo je cilj kojem i sami teže.

Međutim, njihova obećanja do kraja decenije predviđaju, u proseku, kolektivno smanjenje štetnih emisija za tek 15-21%. Američka multinacionalna prehrambena korporacija PepsiCo nema jasne ciljeve na tom polju do 2030. godine, baš kao ni američki avio-prevoznik American Airlines.

Očekivano smanjenje emisija u poslovanju kompanija između 2019. i 2030. (vizual: institut NewClimate)

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Neke od kompanija zaista demonstriraju volju za transformacijom svojih sektora. Tako, primera radi, Maersk ulaže u alternativna goriva i plovila, a nemačka pošta Deutsche Post DHL investira u električna vozila. Ali mnogi od biznisa zaostaju.

Iz tog razloga zaključuje se da najuticajnije svetske kompanije treba da stanu iza svojih reči i da rade na razvoju i inovacijama u skladu sa proklamovanim namerama u oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR