Kraj je oktobra, a Laptevsko more i dalje bez leda

Naučnici su zabrinuti i da bi odloženo stvaranje leda moglo da ubrza smanjenje ledenog pokrivača i dovede do slabljenja albedo efekta.

23/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Po prvi put otkad se vodi evidencija, glavni rasadnik arktičkog morskog leda u Sibiru, Laptevsko more, krajem oktobra još uvek nije počelo da se zamrzava, saopštili su naučnici.

Odloženo godišnje zamrzavanje u Laptevskom moru izazvano je dugotrajnom povećanom temperaturom na severu Rusije i mešanjem vode iz ovog mora sa vodom iz Atlantika, dodali su klimatski naučnici i upozorili na moguće negativne efekte širom polarnog regiona.

Dodatno zabrinjava što je temperatura vode u tom području ove godine za više od 5 stepeni Celzijusa toplija u odnosu na prosečnu temperaturu, što se dogodilo nakon rekordnog toplotnog talasa i neobično ranog pada morskog leda prošle zime.

Grafikoni koji pokazuju promene u površini morskog leda u Laptevskom moru, koji obično pokazuju zdrav sezonski puls (pad tokom leta i porast togom jeseni i zime), ovog puta su ostali ravni. Ukoliko se ovaj trend nastavi, može doći do ozbiljnih negativnih posledica jer je Laptevsko more poznato kao rodno mesto leda koji se formira duž tamošnje obale na samom početku zime, a zatim se spušta prema zapadu noseći hranljive sastojke, pre nego što se na proleće otopi u Framovom moreuzu između Grenlanda i Svalbarda.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ako se led formira kasno, on će biti tanji i samim tim veća je verovatnoća da će se otopiti pre nego što stigne do Framskog tesnaca. To bi moglo da znači manje hranljivih sastojaka za planktone u vodama Arktika, što bi dalje uzrokovalo smanjenje kapaciteta za apsorpciju ugljen-dioksida iz atmosfere.

Naučnici su zabrinuti i da bi odloženo stvaranje leda moglo da ubrza smanjenje ledenog pokrivača i dovede do slabljenja albedo efekta. Ukoliko bi ledeni pokrivač bio manji, to bi značilo i da je manja bela površina koja odbija sunčevu toplotu nazad u svemir, što bi doprinelo povećanju temperature. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR