Krčenje Amazonije u Brazilu opalo za 34% u prvih šest meseci ove godine

Prvih pola godine mandata novog brazilskog predsednika Lule obeležilo je smanjenje deforestacije Amazonije za jednu trećinu. Da li je Brazil na dobrom putu ka obećanom nultom krčenju Amazonske prašume?

17/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kada je u oktobru prošle godine za predsednika Brazila izabran Luiz Inasio Lula da Silva, ova vest imala je odjeka u svetskim medijima i mnogi su nestrpljivo čekali da početkom godine i stupi na tu poziciju.

Razlog za to je – Amazonija, jedan od najbitnijih ponora ugljenika na planeti. Naime, u vreme Bolsonarovog predsedništva ova prašuma suočavala se sa dramatičnim gubicima zato što je on ispred važnosti prirode stavljao interese poljoprivrednika za koje plodna amazonska zemlja predstavlja priliku za eksploataciju i ekonomsku dobit.

Lula je, sa druge strane, obećao nulto krčenje Amazonije do kraja decenije.

Na mesto predsednika on je stupio početkom godine, a već u prvih pola godine njegovog mandata primetni su određeni pomaci: nakon četiri godine destrukcije Amazonske prašume pod Bolsonarom, destrukcija Amazonske prašume smanjila se za 33,6%, pokazuju novi satelitski podaci brazilske vlade.

Vlasti naglašavaju da se deforestacija usporila, ali ne i zaustavila: iskrčeno je 2.650 kvadratnih kilometara Amazonije, što je pad sa 4.000 kvadratnih kilometara koliko je nestalo od januara do juna prošle godine.

Dodatni uspeh je što su se i tokom juna, kada počinje sušna sezona, upozorenja o krčenju prašume smanjila za 41%. S obzirom na to da tek počinju požari, koji doprinose nestanku Amazonske prašume, neophodno je da se stanje prati i u narednim mesecima.

Dobre vesti za Amazoniju: Novi brazilski predsednik obećao nulto krčenje ove prašume

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Amazonija je najveća prašuma na svetu i 60% njene teritorije leži upravo u Brazilu. Zbog brojnosti drveća na tim prostorima, ona se smatra „plućima sveta”.

Naposletku, napori Luline administracije za očuvanjem prirodnog okruženja tu ne staju.

Kako se navodi u medijima, zaključno sa majem ove godine izrečene su kazne u visini od 406 miliona dolara, a sredstva su iskorišćena za zaštitu životne sredine. Dodeljene kazne porasle su za 1,6 puta u poređenju sa višegodišnjim prosekom za isti period u vreme Bolsonaroa. A preko dve hiljade farmi je dobilo embargo zbog nanošenja štete životnoj sredini.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR