Članice Opec-a smatraju da svetska potražnja za naftom nije dostigla vrhunac

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC uprkos predviđanjima stručnjaka smatra da će potražnja za naftom i dalje rasti pre nego što se dostigne vrhunac tek za 20 godina

09/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC saopštila je da potražnja za naftom još uvek nije dostigla vrhunac i da će verovatno nastaviti da raste u naredne dve decenije.

Izveštaj organizacije OPEC, koja zastupa interese zemalja izvoznica nafte, uključujući Saudijsku Arabiju i Iran, predviđa da će globalni apetit za naftom i dalje rasti pre nego što se dostigne vrhunac tek krajem 2030-ih.

Istraživači ove organizacije, čije je sedište u Beču, predviđaju da će potrošnja nafte porasti sa nešto ispod 100 miliona barela dnevno, kolika je bila prošle godine, na 109 miliona barela 2045. godine. Njihovo predviđanje je da će se ovo desiti nakon oporavka od izuzetnog pada potražnje tokom pandemije korona virusa.

Ipak, ovogodišnji izveštaj OPEC-a procenjuje da će potražnja za naftom 2030. godine biti za 1,1 milion barela niža od one koju su predviđali prošlogodišnjim izveštajem i za čak 10 miliona barela niža od predviđanja koje su objavili pre 10 godina. Nakon ovih podataka ostaje pitanje da li OPEC zaista smatra da potražnja za naftom nije dostigla vrhunac, ili ovim saopštenjem zemlje članice žele da održe poverenje u naftnu industriju na tržištu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Veliki broj stručnjaka u ovoj oblasti složio se da je 2019. godina bila ona u kojoj je potražnja za naftom dostigla svoj maksimum i da će se nakon toga postepeno smanjivati. Čak su i ekonomisti jedne od najvećih naftnih kompanija na svetu, BP, prošlog meseca izjavili da se potražnja za naftom možda nikada neće oporaviti od pada tokom pandemije. 

Uprkos svim istraživanjima i činjenicama do kojih su istraživači došli, OPEC tvrdi da nije došlo do vrhunca potražnje za naftom, već je ove godine potrošnja znatno niža nego prošle pošto su širom sveta uvedena stroga ograničenja putovanja kako bi se suzbilo širenje korona virusa i da će se tržište nakon toga oporaviti.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je letos da je, prema njihovim procenama, potražnja za naftom u 2020. godini pala na 91,9 miliona barela dnevno, što je skoro 9 miliona barela dnevno manje od globalne potražnje za naftom prošle godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR