Naftne kompanije ostvarile rekordne profite u jeku energetske krize

Nisu samo profiti u sektoru fosilnih goriva bili rekordni, već i subvencije. Šta to znači za energetsku tranziciju kojoj čovečanstvo teži?

22/02/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Neki od najvećih igrača na polju fosilnih goriva, BP, Chevron, Shell i ExxonMobil, ostvarili su prošle godine rekordne profite koji se kreću u rasponu od 28 do 56 milijardi dolara.

Multinacionalna kompanija koja posluje u sektoru nafte i gasa, BP, u jeku energetske krize zabeležila je preko dva puta veće profite u poređenju sa 2021. Kompanija je ozbiljno unovčila poskupljenje prljavih energenata izazvanih ratom u Ukrajini i profitirala nikada više tokom 114 duge istorije rada, stekavši dobit od 28 milijardi dolara što je veliki skok u odnosu na godinu ranije (12,8 milijardi dolara).

Nedugo nakon napada Rusije na Ukrajinu, cena sirove nafte Brent popela se na 128 dolara po barelu, mada je od tada pala na 80-90 dolara. I cena gasa je divljala, ali je i sama u međuvremenu takođe doživela pad.

Grinpis: Naftne kompanije u EU profitiraju od rata u Ukrajini. Prihodi tokom marta povećani za preko 3 milijarde evra

Uprkos tome što je BP u prošlosti nastojao da se pozicionira kao lider klimatske akcije u naftnoj industriji, u poslednje vreme suočava se sa optužbama da se dekarbonizacija, kojoj teži, usporava. Jedan od pokazatelja za ovo jeste i smanjenje ciljeva na polju rezova štetnih emisija za trećinu.

Zavidno povećanje profita desilo se i Chevron-u: sa 15,6 milijardi dolara koje je zaradio tokom 2021. na 36 milijardi dolara u 2022.

Isto je i sa kompanijom Shell – 2021. je inkasirala 19 milijardi dolara, a godinu kasnije čak 40 milijardi dolara. Raniji godišnji rekord za Shell datira iz 2008. i iznosi 31 milijardi dolara.

Kada je reč o ExxonMobil-u, prema poslednjem kompanijskom izveštaju, profit od 56 milijardi dolara pokazuje godišnji porast od 33 milijardi dolara.

Zbirni profit ove četiri naftne kompanije u godini za nama, od ukupno 160 milijardi dolara, obezbedio bi preko 220 dolara za svakoga od ukupno 719 miliona ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Koliko su naftne kompanije profitirale u periodu od 2018. do 2022?

Ali priča o profitiranju na račun energetske krize ne staje sa kompanijama BP, Chevron, Shell i ExxonMobil. Tu je i TotalEnergies čiji je profit u 2022. dostigao 36 milijardi dolara.

Poređenja radi, profit pobrojanih pet naftnih kompanija tokom prošle godine mogao bi da obezbedi pristup elektromreži gotovo svima stanovnicima Afrike ili da nadoknadi štetu od najsurovijih vremenskih ekstrema u godini iza nas.

U turbulentnim vremenima kompanija Equinor preuzela je predvodničku poziciju na evropskom tržištu snabdevanja gasom s obzirom na to da su smanjene ruske isporuke ka Zapadu. Kako je saopšteno, operativni profit ove kompanije u prošloj godini premašio je 75 milijardi dolara.

Međutim, s obzirom na visoke stope oporezivanja u Norveškoj, odakle se generiše najveći procenat profita, Equinor procenjuje da će 50 milijardi dolara biti usmereno na pokrivanje poreza.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Uprkos konstantnim naučnim upozorenjima o produbljivanju klimatske krize i posledicama koje čovečanstvo već oseća, čini se da svetski lideri ostaju gluvi na apele eksperata i javnosti za hitnu energetsku tranziciju. Ne samo da su tokom 2022. rekordni bili profiti u sektoru fosilnih goriva, već su rekordni bili i državni podsticaji kada je reč o njihovoj potrošnji.

Naime, novi izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) otkriva da su i prošlogodišnje subvencije vlada u fosilna goriva bile najviše do sada. Dostigavši iznos od jedne hiljade milijardi, one su bile duplo više nego 2021.

Iako neke mere mogu da se pravdaju kao politička i društvena neophodnost koja je sprečila da se rastući troškovi preliju na građane, sveobuhvatnost intervencija zabrinjava eksperte.

Naravno, paralelno se javlja sve veća zainteresovanost za ulaganje u obnovljive izvore, ali napori za dekarbonizacijom mogu biti veoma lako podriveni usmeravanjem novca u prljave energente.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR