Koja je ekonomska vrednost parka za naše mentalno i fizičko zdravlje?

Možda ste se nekada, šetajući parkom, zapitali koliko taj prostor zapravo vredi iz perspektive zdravlja. Istraživači iz Kanade kažu: čak četiri miliona kanadskih dolara, i to u toku samo jedne godine! Nalaze su bazirali na parku u gradu Piterboro

18/05/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

U decembru prošle godine u gradu Piterboro u Kanadi otvoren je park u koji je uloženo 6,4 miliona kanadskih dolara. Sudeći prema računici istraživača sa Univerziteta u Vaterlou, za manje od dve godine novac bi mogao potpuno da se povrati – i to samo na osnovu zdravstvenih koristi za stanovnike.

Naime, autori analize, objavljene u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health, proračunali su da je ekonomska vrednost ovog parka, iz perspektive zdravlja, veća od 4 miliona kanadskih dolara godišnje.

Oni su se u svojim procenama oslanjali na zdravstvene uštede nastale zahvaljujući poboljšanju mentalnog zdravlja i unapređenju kvaliteta vazduha, kao i na izbegnute troškove zbog manjka fizičke aktivnosti i većeg zadovoljstva životom.

Na taj način, izgradnja parkova još jednom se pokazala kao bitan segment urbanog planiranja koji istovremeno čini ljude zdravijim i srećnijim i rasterećuje zdravstveni sistem.

„Ulaganje u parkove je jedna od najispravnijih odluka koje zajednica može da donese”, poručio je profesor Džefri Vilson, jedan od vodećih eksperata za održivost u Kanadi. „Kada se uzmu u obzir benefiti po zdravlje populacije, vrednost smanjenja klimatskih rizika i uloga parkova u ekonomskom razvoju, možemo uvideti veliku isplativost parkova”, zaključio je.

„Svi u park”: 93% stanovnika kolumbijskog grada živi na najviše 8 minuta hoda do najbliže zelene površine

Park je izgrađen na zemljištu koje se prethodno koristilo kao parkiralište u cilju revitalizacije centra grada. Iako ekonomska vrednost veća od 4 miliona dolara godišnje zvuči impresivno, to je zapravo samo delić cele slike i veoma je moguće da je ona zapravo viša zato što su naučnici svoje zaključke temeljili na tek nekoliko faktora povezanih sa korišćenjem prostora i pokrivenošću vegetacijom.

Naime, parkovi su bogati biodiverzitetom i u njima se možemo družiti i pronaći predah od letnjih vrućina i buke – a kako je najavljeno, ovi faktori bi takođe mogli da budu uključeni u neka buduća istraživanja povraćaja ovih investicija.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

„Odluke su vođene dolarima”, kazao je Vilson. „Može biti izazovno za donosioce odluka da podrže razvoj i širenje parkova zato što se oni ‘takmiče’ za zemljište, i za njihov rad i troškove održavanja odgovorne su opštine. Međutim, ova studija nudi konkretan dokaz da samo uštede u zdravstvenom sistemu opravdavaju finansijska ulaganja.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR