„Svi u park”: 93% stanovnika kolumbijskog grada živi na najviše 8 minuta hoda do najbliže zelene površine

Ovo je rezultat inicijative „Svi u park” koju je 2011. pokrenula kancelarija gradonačelnika u Barankilji. Svetski institut za resurse prepoznao je njenu važnost i nagradio je sa 250 hiljada dolara

08/02/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zahvaljujući inicijativi „Svi u park” (Todos al Parque), čak 93% stanovništva u kolumbijskom gradu Barankilja, koji naseljava 1,2 miliona ljudi, udaljeno je maksimalno osam minuta peške od najbliže urbane zelene površine.

U sklopu nagrađivanja s fokusom na transformaciju gradova, Svetski institut za resurse prepoznao je značaj ovog podviga ozelenjavanja, koji je sprovela kancelarija gradonačelnika, dodelivši mu nedavno 250 hiljada dolara. Nezavisni žiri proglasio je ovaj projekat kao najbolji među pet finalista. Oni su prethodno izabrani od ukupno 260 prijava koje su stigle iz 155 gradova iz 65 zemalja sveta.

Inicijativa „Svi u park” predstavlja otelotvorenje ovogodišnje teme nagrade o napretku u turbulentnim vremenima i pokazuje kako javne investicije mogu da doprinesu postizanju veće socijalne i prostorne ravnopravnosti zelenih površina.

„Iako je inicijativa ‘Svi u park’ započela kao projekat razvoja parkova, obnovila je pejzaž čitavog grada i unapredila blagostanje svake osobe u Barankilji, počev od onih kojima je to najpotrebnije”, rekao je Ani Dasgupta, predsednik i izvršni direktor Svetskog instituta za resurse.

Samo desetak godina ranije slika kolumbijskog grada bila je znatno drugačija. Barankilji je nedostajalo kvalitetnih javnih prostora, a oni koji su postojali bili su poprište kriminala, paralelno doprinoseći narušavanju socijalne kohezije i zdravlja. Parkovi su bili neodržavani.

U nastojanju da se situacija promeni na bolje, kancelarija gradonačelnika pokrenula je 2011. inicijativu „Svi u park”. Barankilja je tako do danas obnovila 202 postojeća parka i izgradila 48 novih. Posađeno je preko 4.300 stabala drveća, a ozelenjeno skoro 1,5 miliona kvadratnih kilometara gradske teritorije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Pored onih očiglednih, estetskih benefita, na udaljenosti od 100 metara od parkova smanjen je broj krađa, a ekonomija je procvetala. Dodatno, tokom pandemije koronavirusa u parkovima su postavljeni punktovi za testiranje i vakcinaciju. Održavaju se i sajmovi hrane kao i časovi fitnesa kojima je prisustvovalo preko 39 hiljada učesnika.

Pri osmišljavanju parkova vodilo se računa o potrebama dece, starijih i osoba sa ograničenom mobilnošću tako da su njima dostupni poseban nameštaj, pristupne rampe i staze bez stepenica.

„Uspeh inicijative je pravovremeni podsetnik na suštinsku važnost inkluzivnih ozelenjenih prostora za izgradnju urbane otpornosti – od podsticaja lokalnom zapošljavanju i javnom zdravlju do zbližavanja zajednica, a sve to uz koristi za klimu i biodiverzitet”, istakao je Dasgupta i dodao da svaki grad može da uči od Barankilje.

Nedavno istraživanje, sprovedeno u Evropi, otkrilo je da bi veći broj drveća u gradovima takođe mogao da smanji broj smrti izazvanih visokim letnjim temperaturama što je veoma bitno imajući u vidu globalno zagrevanje.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR