Kraj za plastiku! Ujedinjene nacije pripremaju veliki međunarodni sporazum za okončanje svetskog zagađenja plastikom

Svet bi u naredne dve godine trebalo da dobije još jedan značajan zeleni sporazum sličan Pariskom. Ovog puta Ujedinjene nacije obračunaće se sa plastikom.

04/03/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: UNEP

Peto zasedanje skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA-5), održano u kenijskom gradu Najrobiju, rezultovalo je istorijskom rezolucijom čak 175 zemalja koje se zalažu za okončanje zagađenja plastikom na globalnom nivou. Kako je najavljeno, pravno obavezujući dokument trebalo bi da bude izrađen do 2024. godine. 

„U središtu geopolitičkih previranja, skupština Ujedinjenih nacija za životnu sredinu pokazala je najbolje strane nadnacionalne saradnje”, izjavio je predsedavajući UNEA-5 i norveški ministar klime i životne sredine, Espen Bart Eide. „Zagađenje plastikom je preraslo u epidemiju, a uz današnju rezoluciju smo na putu da pronađemo lek.”

Proizvodnja plastike porasla je sa 2 miliona tona 1950. na 348 miliona tona 2017. Vrednost ove industrije procenjuje se na više od 500 milijardi američkih dolara. Posebno zabrinjava to što bi količina plastičnog smeća koja završava u okeanima mogla da se udvostruči u narednih 20 godina.

Novom rezolucijom se osniva Međunarodni pregovarački komitet (INC), zadužen za osmišljavanje nacrta sporazuma za okončanje plastike. INC će svoj rad započeti ove godine, a rezultati rada ovog tela očekuju se 2024. 

Pregovarači imaju odrešene ruke i mogu da se fokusiraju na različite vidove plastičnih proizvoda i otpada – od slamčica i flaša koje plutaju okeanima do čestica mikroplastike koje udišemo i unosimo u svoj organizam putem hrane, kao i na sve segmente životnog ciklusa plastike – od proizvodnje do upravljanja otpadom.

Mandat članova INC-a im takođe dozvoljava da se opredele za širok spektar načina koji će pomoći čovečanstvu da pobedi plastiku: uvođenje obavezujućih i dobrovoljnih mera, postavljanje globalnih ciljeva i obaveza, razvoj nacionalnih akcionih planova i osmišljavanje mehanizma za praćenje napretka i osiguravanje odgovornosti. Predviđa se i finansijska pomoć za siromašnije države.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

„Danas se obeležava trijumf planete nad plastikom za jednokratnu upotrebu”, pobedonosno je konstatovala Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), dodavši da mandat INC-a ne znači da zainteresovane strane mogu da uzmu dvogodišnju pauzu pre donošenja sporazuma. „UNEP će sarađivati sa svim zainteresovanim vladama i biznisima iz različitih sektora kako bi prenebregnuli korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu, a takođe će raditi na mobilisanju privatnog kapitala i odstranjivanju prepreka investicijama u istraživanje i cirkularnu ekonomiju.”

Plastika možda deluje prilično benigno kada je svakodnevno koristite jer imate u vidu samo sopstvenu potrošnju koja vam se možda ne čini presudnom. Ipak, ne treba da izgubite iz vida da nas na Zemlji ima više od 7 milijardi pa onda po principu „kesa po kesa, kutijica po kutijica, saksija po saksija” kumulativno količina smeća postaje ogromna. A plastika ima najmanje trostruko negativno dejstvo: produbljuje klimatsku krizu, doprinosi gubitku vrsta i zagađuje našu životnu sredinu. Baš kao što smo svi zajedno stvorili ovaj problem, trebalo bi i da ga rešavamo – a najavljeni sporazum biće prvi korak ka tome.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR