Plesna revolucija: Kako posetioci zagrevaju klub u Glazgovu dok igraju?

Škotski klub SWG3 teži dostizanju neto-nultih emisija, a među bitnim akterima u tom procesu nalaze se i igrači

14/10/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Pre nekoliko godina, nezadovoljni svojim doprinosom održivosti, rukovodioci kluba SWG3 u Glazgovu doživeli su sopstveni eureka momenat. Šta ukoliko im je čisti energetski resurs ispred nosa, šta ukoliko magacinske hale namenjene izlascima mogu da zagrevaju i hlade pomoću energije igrača sa podijuma? Od oktobra 2022. njihova ideja dobija finalne obrise.

Početkom ovog meseca SWG3 pokrenuo je inovativni sistem, simbolično nazvan BODYHEAT. Na posebnom događaju, upriličenom ovom prilikom, prikupljena je energija posetilaca koja će se koristiti za grejanje i hlađenje popularnog mesta za izlaske. Toplota koju generišu ljudska tela tokom igranja skladišti se u ukupno 12 podzemnih bušotina u zajedničkoj bašti – a može da se iskoristi danas, sutra, narednog meseca ili godine.

„Uzbuđeni smo zato što smo u prilici da, nakon tri godine planiranja, konsultacija i izgradnje, pustimo u rad prvi BODYHEAT sistem”, izjavio je generalni direktor kluba Endrju Fleming-Braun. 

On je dodao da je SWG3 na ovaj način učio ogroman iskorak ka svom cilju o dostizanju neto-nultih emisija i da se nada da će uticati na druge predstavnike svoje industrije da ih prate kako bi zajednički doprineli zauzdavanju klimatskih promena.

Energija zagrejanih tela ljudi iz vazduha prenosi se pomoću pažljivo odabranog fluida kroz zatvorenu mrežu cevi do toplotnih pumpi koje se nalaze u prostoriji postrojenja. Zatim odlazi 200 metara pod zemlju gde se pohranjuje u bušotinama, koje se ponašaju kao termalna baterija, sve dok ne dođe do potrebe za upotrebom energije. Tada se ona vraća nazad do toplotnih pumpi obezbeđujući odgovarajuću temperaturu objekta.

Sistem je aktivan u tri odvojena prostora – prostoru za događaje koji može da primi 1000 osoba i prostoru za događaje koji može da primi 1250 osoba, kao i glavnom ulazu u foaje, stoji na sajtu kluba.

Rasprodata svirka u većem delu može da generiše i do 800 kWh energije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Potpuno isključenje gasnih kotlova doneće velike uštede ugljen-dioksida koje će, prema nekim procenama, ići i do 70 tona godišnje kada se sistem BODYHEAT osposobi u potpunosti. To je ekvivalentno štetnim emisijama koje se naprave pri prelasku preko 500 hiljada kilometara u prosečnom automobilu u Ujedinjenom Kraljevstvu (čiji je Škotska deo).

Ukupan karbonski otisak SWG3 tokom godine, u proseku, iznosi oko 138 tona. Uvođenjem neobičnog obnovljivog izvora energije on će biti prepolovljen.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR