Podvodna „muzika“ privlači mlade ribe na degradirane koralne grebene

Zvučnik je 40 uzastopnih dana puštao zvukove koje inače pravi zdrav greben, i to noću, u vreme kada se ribe naseljavaju.

28/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Treehugger

Novo istraživanje pokazuje da puštanje zvukova zdravih koralnih grebena pod vodom privlači ribe ka degradiranim grebenima, prenosi Treehugger.

Kako koralne grebene inače nastanjuju mnoge vrste, jasno je da je to inače veoma bučno mesto, ali njihovim izbeljivanjem mnoge vrste odlaze u potrazi za novim staništem, te se gube i svi ti zvukovi.

Tim naučnika došao je do neobične ideje da pušta podvodne zvukove duž degradiranih delova australijskog Velikog koralnog grebena. Ti zvukovi bi oponašali one koji se inače čuju na zdravom grebenu. Kada su to učinili, otkrili su da ovakva „muzika“ zapravo privlači ribe.

Naučnici su sproveli eksperiment u Istraživačkom centru ostrva Lizard u severnom delu Velikog koralnog grebena. Pre studije koja je obavljena krajem 2017. godine, ovo područje je doživelo ozbiljna masovna izbeljivanja, kada je izbeljeno 60% živih korala.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tokom istraživanja, grebeni su podvrgnuti jednom od tri eksperimentalna tretmana. Na jednom delu grebena nije postavljen zvučnik, na drugom je postavljen zvučnik koji nije puštao zvuke, kako bi istraživači proverili da sam zvučnik nije vizuelno privlačio ribe, a na trećem pravi zvučnik sa kog su puštani zvukovi, što je poznato kao „tretman akustičnog obogaćivanja“.

Zvučnik koji je postavljen puštao je zvukove koje inače pravi zdrav greben, a zvukovi su reprodukovani 40 uzastopnih dana i to uvek noću, jer je to vreme kada se ribe naseljavaju.

Istraživači su zaključili da su grebeni na kojima su se puštali zvukovi privlačili ribu brže od onih na kojima nije bilo „muzike”. Krajnji rezultat je pokazao da sa dvostruko više mladih riba vrste damselfish naselilo na akustički obogaćenim grebenima u poređenju sa grebenima druge dve kontrolne grupe. Zahvaljujući reprodukovanim zvukovima, biodiverzitet se na tim delovima grebena povećao za 50%.

Korali su jedan od najvažnijih činilaca okeanskih ekosistema, a zbog klimatskih promena bi mogli da nestanu do kraja ovog veka, zbog čega naučnici ulažu izuzetne napore u njihovo očuvanje, čemu bi rezultati ovog istraživanja mogli znatno da doprinesu. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR