Vlada i sindikati u Poljskoj dogovorili postupno zatvaranje rudnika uglja do 2049. godine

Ovo je važno zato što je sada prvi put postavljen rok za prestanak proizvodnje uglja u Poljskoj

01/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Climatechangenews.com

Vlada i sindikati u Poljskoj su se prošle nedelje dogovorili da će postepeno gasiti rudnike uglja sve do 2049. godine, kada će biti zatvoren i poslednji rudnik u ovoj zemlji. 

Poljska je dugo odbijala da donese ovakvu odluku i protivila se politikama Evropske unije, zato što bitan deo ekonomije ove zemlje zavisi od proizvodnje uglja. Međutim, u poslednje vreme počeli su da donose odluke i mere u cilju ublažavanja klimatskih promena, pa su u skladu s tim najavili i restrukturiranje i zatvaranje rudnika, što je doskora bilo gotovo nezamislivo. 

Ipak, ovakva najava vlasti u Poljskoj navela je rudare da započnu protest. Oni su nakon radnog vremena ostajali u rudnicima, čime su izražavali svoje nezadovoljstvo zbog najavljenog zatvaranja rudnika. Izazvana ovim događajima, vlada je ušla u višednevne pregovore sa sindikatima rudara, da bi na kraju došlo do dogovora sa kojim su obe strane saglasne.

Zatvaranje rudnika vršiće se postepeno. Zapravo, u dogovoru su jasno naznačeni rokovi za prestanak proizvodnje kamenog uglja u svakom od rudnika, uz šta su dogovorene i socijalne garancije za rudare.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Vlada Poljske je prošlog meseca objavila nacrt energetske politike do 2040. godine, kojim je predviđeno da se udeo uglja u proizvodnji električne energije u narednoj deceniji smanji i bude između 37 % i 56 %.

Mnogi analitičari i naučnici slažu se da pomenuti rok nije u skladu sa dogovorima iz Pariskog sporazuma i da je potrebno rudnike zatvoriti ranije. Ipak ističu da je i pored te činjenice dogovor koji su vlada i sindikati postigli veoma važan, zato što je to prvi put da je u Poljskoj postavljen rok za prestanak proizvodnje uglja.

Poljska, slično Srbiji, trenutno čak 75 % ukupne električne energije generiše iz uglja. Takođe, to je jedina država Evropske unije koja se nije obavezala da će do 2050. godine biti ugljenično neutralna.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR