Slovačka je zatvorila poslednju termoelektranu na ugalj – čak šest godina pre planiranog roka

Tako se pridružila evropskim zemljama koje su prethodno već zakatančile svoja termoenergetska postrojenja uključujući Belgiju, Austriju, Švedsku i Portugal

03/04/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Wikimedia / Máté Köblös / CC BY-SA 4.0

Krajem marta, Slovačka je obustavila proizvodnju u svojoj poslednjoj termoelektrani na ugalj. Električna energija u ovoj zemlji sada će pretežno dolaziti iz nuklearnih elektrana i obnovljivih izvora.

Mada je napuštanje prljavog energenta prvobitno planirano za 2030. godinu, Slovačka je rekla „Zbogom” uglju čak šest godina ranije u odnosu na planove. Tako se pridružila evropskim zemljama koje su prethodno već zakatančile svoja termoenergetska postrojenja uključujući Belgiju, Austriju, Švedsku i Portugal.

Poslednje postrojenje na ugalj bila je elektrana Vojani, izgrađena 1966. u istoimenom selu na istoku Slovačke. Ona je nekada imala 12 radnih jedinica, ukupne snage 1.320 megavata, i bila je najveća termoelektrana u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. U međuvremenu, kapaciteti su postepeno smanjeni pa je Vojani spao na svega dve radne jedinice, pojedinačne snage 110 megavata.

Preostala dva bloka, 5 i 6, ugašeni su 26. marta.

„Elektrana Vojani danas prestaje sa proizvodnjom električne energije iz uglja”, kazao je direktor elektrane Ondrej Marcinčak. „Međutin, ona ima neotuđivo mesto u istoriji slovačke energetike.”

U svojoj 58 godina dugoj istoriji, postrojenje je proizvelo skoro 170 miliona megavat-časova struje, a ova količina električne energije može da pokrije aktuelnu potrošnju čitave Slovačke tokom čak šest godina, stoji u saopštenju.

Ipak, pred sam kraj svog poslovanja, elektrana Vojani suočavala se sa ekonomskim izazovima koji su upravljači pripisali dugoročnom padu cena električne energije i skupim dozvolama za ugljen-dioksid i sagorevanje uglja. Lokalni mediji čak tvrde da postrojenje poslednjih godina gotovo da uopšte nije proizvodilo struju. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nakon gašenja, prostor elektrane Vojani mogao bi da doživi svojevrsnu zelenu transformaciju.

Kako navode iz kompanije Slovenské elektrárne, u potrazi su za drugim namenama ovog područja, a kao moguće opcije pominju se razvoj solarnog parka, izgradnja baterijskog skladišta, ali i korišćenje i prerada pepela iz jalovišta za potrebe građevinske industrije.

Prema podacima istraživačkog centra Ember, prošle godine u Slovačkoj samo 4,56% električne energije, proizvedeno je pomoću uglja. Energetskim miksom dominiraju nuklearne elektrane (61,9%), praćene hidroelektranama (15,63%) i gasom (8,3%).

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR