Razvijene zemlje obezbediće 20 milijardi dolara za napuštanje uglja u Indoneziji

Indonezija se prošle godine našla na devetom mestu najvećih svetskih emitera ugljen-dioksida. Novi sporazum teži da se to promeni i da zemlja postepeno smanjuje zavisnost od fosilnog goriva koje oslobađa najveće količine ugljen-dioksida

16/11/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Indonezija, jedan od najvećih potrošača uglja na svetu, obećala je da će smanjiti svoju zavisnost od fosilnih goriva u sklopu klimatskog pakta sa Sjedinjenim Američkim Državama, Japanom i drugim razvijenim nacijama. Kako bi u tom poduhvatu bila što uspešnija, bogate zemlje obezbediće joj 20 milijardi dolara u narednih 3 do 5 godina.

Dogovor je predstavljen, nakon više od godinu dana pregovora između političkih lidera, na dvodnevnom samitu zemalja G20 koji se održavao ove nedelje. Važi za jedan od najambicioznijih finansijskih paketa koje su razvijene nacije ponudile zemljama u razvoju za smanjenje upotrebe uglja, fosilnog goriva koje proizvodi najveće zagađenje, a sve u pokušaju da se obuzda globalno zagrevanje. 

Suma od preko 20 milijardi dolara, namenjena energetskoj tranziciji Indonezije, predstavljaće kombinaciju pozajmica, grantova i privatnih investicija. Otprilike polovina iznosa poteći će od vlada zemalja koje, između ostalog, uključuju Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanadu, Francusku i Nemačku. Ostatak se očekuje od privatnih investitora kao što su različite banke.

Indonezija će se, zauzvrat, obavezati da će vrhunac emisija ugljen-dioksida u proizvodnji električne energije dostići do 2030. i da će to iznositi 290 megatona. Nakon toga, štetne emisije trebalo bi da padaju u cilju da se do sredine veka svedu na neto-nulu.

Ovo namerava da se ostvari kroz rano zatvaranje termoelektrana na ugalj, unapređenje energetske efikasnosti i ubrzani razvoj obnovljivih izvora. Do kraja ove decenije udeo zelene energije, poput solara i vetra, u celokupnoj proizvodnji struje u Indoneziji trebalo bi da se poveća na 34% sa aktuelnih oko 11%.

Sa druge strane, elektroprivredno preduzeće u državnom vlasništvu planira izgradnju preko 13 gigavata novih kapaciteta na ugalj kako bi se podržala brzorastuća ekonomija i osigurala električna energija za milione Indonežana koji nemaju pouzdan pristup.

Trenutno se oko 60% struje u ovoj državi generiše iz uglja što je doprinelo tome da se prošle godine na devetom mestu najvećih emitera ugljen-dioksida na globalnom nivou.

Poređenja radi, iako je Srbija daleko manji emiter, ima još i veći procenat uglja u proizvodnji električne energije, oko 70%.

Ipak, ostaje pitanje kako će se sporazum za napuštanje uglja u Indoneziji realizovati. Pojedini se brinu da će većinski udeo u sredstvima imati pozajmice koje će zemlju gurnuti dublje u dug.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prošle godine Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo dogovorili su se da podrže dekarbonizaciju Južne Afrike sa 8,5 milijardi dolara kao još jednu od zemalja veoma zavisnih od uglja.

O sličnim aranžmanima, poznatim kao Partnerstva za pravednu tranziciju, razgovara se sa Vijetnamom, Senegalom i Indijom.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR