Jake padavine i poplave u Južnoj Africi odnele najmanje 50 života i nanele ozbiljnu štetu infrastrukturi

Brojne studije su pokazale da će ovakve katastrofe biti češće i razornije zbog klimatskih promena.

13/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Jake kiše i poplave u oblasti Durbana, u Južnoj Africi, odnele su najmanje 50 života. Padavine su oštetile lokalnu luku, glavni auto-put i okolna područja u provinciji Kvazulu-Natal, saopštili su lokalni zvaničnici u utorak.

Spasilački timovi, uz pomoć vojske, su dan ranije evakuisali žitelje oblasti u kojima je došlo do forimiranja klizišta i urušavanja zgrada.

Vodena stihija je razorila na desetine kuća, a na hiljade oštetila u regiji koja se prostire oko grada Durbana. Poplave su takođe ugrozile električnu mrežu i vodosnabdevanje.

Nastala klizišta su nanela štetu putevima i prugama, a urušena infrastuktura otežava snabdevanje i dopremanje pomoći u pogođenim krajevima.

Nevreme je nanelo štetu i luci u Durbanu, najvećem i najprometnijem brodskom terminalu u podsaharskoj Africi, zbog čega je državna logistička kompanija privremeno obustavila isporuku tovara.

UN planira da za 5 godina svakoj osobi na svetu obezbedi pristup sistemu za rano upozoravanje o prirodnim katastrofama

Durban ima preko 3,4 miliona stanovnika i najveći je grad južnoafričke pokrajne Kvazulu-Natal. Jedan je od glavnih turističkih centara u zemlji i najveći centar za broski transport u južnom delu kontinenta.

Poslednjih godina, južni i istočni delovi zemlje doživljavaju sve jače bujice kiša i poplava, zbog kojih trpe ogromne gubitke. U aprilu 2019. u istoj regiji je u poplavama koje su dovele do kolapsa zgrada i stvaranja klizišta poginulo oko 70 ljudi. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Klimatske promene povećavaju učestalost ekstreminh padavina i poplava

Studije su ranije pokazale da klimatske promene dovode do sve ektremnijih kiša i poplava i da će broj ekstremnih padavina i posledičnih bujica nastaviti da raste uporedo sa povećanjem srednje globalne temperature.

Da su ekstremne padavine u jugoistočnoj Africi postale obilnije i da je veća je verovatnoća da će se pojaviti tokom ciklona zbog klimatskih promena, potvrđuje i nedavna studija međunarodnih istaživača okupljenih u inicijativu World Weather Attribution koja ispituje povezanost pojedinačnih ekstremnih događaja sa klimatskim promenama. Oni su analizirali tri tropska ciklona i dve tropske oluje koje su pogodile Madagaskar, Malavi i Mozambik ranije ove godine u kojima je stradalo više od 230 ljudi, a stotine hiljada širom regiona primorano na raseljenje. 

Ovakav trend mogao bi da se ograniči ukoliko se globalno zagrevanje zaustavi i srednja globalna temperatura ne poraste za više od 1,5 °C, kažu stručnjaci.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR