Novi uspeh energetske tranzicije u Portugalu: Obnovljivi izvori proizvodili više struje od potrošnje preko 6 uzastopnih dana

Svaki kilovat-čas koji su portugalska domaćinstva i industrija trošili od 31. oktobra do 6. novembra potekao je iz obnovljivih izvora. A deo njihove struje zelenog porekla dobili su i Španci…

11/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Portugal je nedavno postigao veliki uspeh na polju dekarbonizacije elektromreže: od 31. oktobra do 6. novembra obnovljivi izvori su proizveli više struje nego što su domaćinstva i industrija u toj zemlji potrošili, saopštila je portugalska energetska kompanija REN.

U tom periodu obnovljivi izvori proizveli su 1.102 gigavat-časa električne energije, dok je na nacionalnom nivou iskorišćeno 262 gigavat-časa manje – 840. Ovakvo stanje trajalo je 149 časova uzastopno čime je oboren prethodni portugalski rekord iz 2019. kada je proizvodnja obnovljivih izvora premašivala potražnju u trajanju od ukupno 131 čas.

Međutim, ovaj proboj energetske tranzicije u Portugalu nije vezan samo za domaće potrebe za strujom: od 1. do 5. novembra u zemlji je zabeleženo 95 časova uzastopno kada je zemlja mogla da izvozi višak električne energije zelenog porekla u susednu Španiju.

Portugalski obnovljivi izvori, a posebno vetroparkovi i hidrocentrale, „blistali” su i u oktobru kada su dali 67% potrošene struje u zemlji. Ostatak potražnje pokriven je iz neobnovljivih izvora (17%) i uvoza (16%), navodi REN.

Od januara do oktobra, obnovljivi izvori zadovoljili su preko polovine potrošnje električne energije u Portugalu (56%), a prednjačio je vetar sa 24%. Za njim slede hidro (18%), solar (8%) i biomasa (6%). Preostalu struju u prvih deset meseci 2023. godine, Portugalci su dobili iz gasa (21%) ili su je uvezli (23%).

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema podacima istraživačkog centra Ember, ova zemlja na jugu Evrope, zaključno sa krajem prošle godine, raspolaže sa 5,5 GW vetroparkova, 7,6 GW hidrocentrala, 2,5 GW solarnih elektrana i 0,7 GW postrojenja na biomasu.

Ovomesečna rekordna proizvodnja obnovljivih izvora oslikava značajan napredak Portugala ka održivijem energetskom sistemu. Do kraja decenije teži se proizvodnji 85% struje u obnovljivim izvorima, dok se zaključno sa 2040. godinom planira gašenje svih gasnih elektrana. Pomenuta dva cilja deo su jedne veće misije: da Portugal dostigne karbonsku neutralnost do 2045, što je pet godina ranije u odnosu na prvobitno planirani rok.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR