Pet razloga za optimizam direktora Međunarodne agencije za energetiku

Direktor Međunarodne agencije za energetiku je istakao da on, i pored svih problema, uočava razlog za optimizam, a to je budućnost čiste energije.

10/09/2020 autorka: Jovana Stanković
0

Ove godine svet je pogođen krizom izazvanom koronavirusom koja je sa sobom donela brojne negativne posledice. Međutim, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol je u autorskom tekstu istakao da on, i pored svih problema, uočava razlog za optimizam, a to je budućnost čiste energije.

Birol ovde ne misli na privremeno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte koje je uzrokovano prekidom putovanja, transporta robe i drugim ekonomskim aktivnostima. Umesto toga, naglašava da je glavni razlog za optimizam zapravo napredak u tehnologiji, politikama i poslovnim strategijama, što može da podstakne održivi pad emisija i u narednim godinama.

Kao razloge za optimizam, on navodi:

1. Sunce predstavlja glavni izvor obnovljive energije

Troškovi solarne energije su se u proteklih nekoliko godina drastično smanjili, te je ovaj izvor energije postao najjeftinija opcija u mnogim zemljama.

Kina, Evropa, Sjedinjene Američke Države i Indija su predvodnici u izgradnji solarnih elektrana, a odskora ih prate i mnoge druge zemlje, od Vijetnama, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta do Brazila.

2. Pod uticajem krize kamatne stope će još neko vreme ostati niske

Ovo će omogućiti jeftinije zaduživanje i pribavljanje novca za projekte obnovljivih izvora energije čiji su početni troškovi za izgradnju postrojenja visoki.

Ublažavanje monetarne politike omogućiće da vetar i sunce zamene dosadašnje štetne načine proizvodnje energije, ali teško da će sve zemlje uspeti da pronađu način za pristup ovom rešenju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

3. Vlade usvajaju planove o investiranju u čistu energiju

Evropska unija je dospela na naslovne strane sa svojim planom da do 2050. godine postigne neto-nulte emisije, ali i vlade mnogih drugih država na zabrinutost građana odgovaraju povećanjem svojih ambicija po pitanju ublažavanja klimatskih promena.

Na sastanku Međunarodne agencije za energetiku održanom u julu ove godine, 40 ministara vlada država čije su ekonomije odgovorne za preko 80 % emisija gasova sa efektom staklene bašte istaklo je da će usvojiti ambicioznije ciljeve za klimatsku akciju.

4. Raste uticaj privatnog sektora

Privatni sektor je proaktivniji u pokušajima da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Potrebno je mnogo rada da bi se situacija poboljšala, ali uz sredstva koja poseduju moguć je veliki napredak u proizvodnji na offshore vetroparkovima i korišćenju vodonika.

5. Inovacija se ubrzava

Velike svetske privrede su proširile budžet za istraživanja o čistoj energiji u protekle dve godine, mnogo brže od svoje stope ekonomskog rasta, a zabeležena su i povećana ulaganja privatnih investitora.

Uprkos poremećajima u ekonomiji koji su uzrokovani koronavirusom, vidljivi su napori da se iskoristi ogroman potencijal vodonika i da se nastavi ulaganje u skladištenje energije.

Pored pozitivnih trendova koji se uočavaju, postoji i nekoliko izazova koji moraju da se prevaziđu.

Ambiciozni planovi koji su preduzeti povodom budućnosti čiste energije su veliki korak unapred, ali to je zapravo samo početak. Mnogo veći napori treba da se ulože kako bi se takva budućnost omogućila za sve delove sveta.

Koronavirus je još više naglasio razliku između bogatih i siromašnih. Pojedina mesta u Africi i dalje nemaju pristup električnoj energiji, a solarna energija predstavlja mogućnost za rešavanje tog problema. Ipak, većina afričkih zemalja se bori sa finansijskim problemima i dugovima koji su rezultat svetske recesije, što ovo rešenje čini teško ostvarivim.

Prevazilaženje izazova zahteva velike napore koje treba da preduzmu vlade, kompanije, investitori, ali i građani iz svih krajeva sveta. Za to je potrebna saradnja i ne može da se priušti odbacivanje nijedne tehnologije za proizvodnju čiste energije, istakao je Birol.

Birol je zaključio da zbog svega navedenog Međunarodna agencija za energetiku sarađuje sa vladama i kompanijama širom sveta, a, uz optimizam koji trenutno raste, planira da podstakne ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji, koja može da obezbedi sigurnu i stabilnu budućnost.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR