Zabeležen rekordan pad svetskih emisija CO2 u 2020.

Kao najbitniji uzrok za smanjenje emisija navode se karantinske mere, koje su se povremeno uvodile u većini zemalja.

11/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Future Earth

Očekuje se da će se globalne emisije ugljen-dioksida smanjiti za približno 2,4 milijarde tona u 2020. godini, odnosno čak 7%, što je rekordni pad emisija dosad, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta u Istočnoj Angliji (UEA), Univerziteta u Ekseteru i Global Carbon Project-a. 

Smanjenje emisija u 2020. godini izraženije je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zabeležen pad od 12%, zatim Evropskoj uniji 11% i Indiji gde su se emisije smanjile za 9%.

Iako je pad emisija zabeležen u gotovo svim zemljama, najmanje je izražen u Kini, gde iznosi 1,7%, gde su mere ograničenja usled epidemije bile najrestriktivnije na početku godine.

Epidemiološke mere glavni uzrok smanjenja emisija

Kao najbitniji uzrok za smanjenje emisija navode se karantinske mere, koje su se povremeno uvodile u većini zemalja. U tom periodu bi ljudi uglavnom ostajali kod kuće, saobraćaj je bio redukovan, ali došlo je i do znatnih promena u svim sektorima.

Kako je saobraćaj bio znatno redukovan, emisije iz transporta čine najveći deo globalnog smanjenja. Zapravo, emisije iz kopnenog transporta, kao što je vožnja automobilom, pale su gotovo upola kada su mere karantina bile na vrhuncu. Do decembra 2020. godine emisije iz drumskog transporta i vazduhoplovstva i dalje su bile ispod nivoa iz 2019. godine, između 10% i 40%, zbog povremenih ograničenja kretanja.

Sektori u kojima su zabeležena najveća smanjenja emisija ove godine

Profesorka u Školi za nauke o životnoj sredini Univerziteta u Istočnoj Angliji Korin LeKver objasnila je da će mere za podsticanje ekonomije nakon pandemije takođe pomoći smanjenju emisija i borbi protiv klimatskih promena.

„Podsticaji koji pomažu ubrzanju primene električnih automobila i obnovljivih izvora energije i podržavaju hodanje i vožnju biciklom u gradovima posebno su blagovremeni, s obzirom na sve poremećaje koji su primećeni u transportnom sektoru ove godine“, istakla je Korin LeKver.

Rezultati istraživanja predviđaju da bi ukupne emisije ugljen-dioksida nastale tokom svakodnevnih aktivnosti čoveka trebalo da iznose oko 40 milijardi tona u 2020. godini, što je predstavlja znatno smanjenje  u poređenju sa 43 milijarde tona emitovanog ugljen-dioksida u 2019. godini.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Još se ne zna da li će ovo biti početak šireg trenda

Ograničenja usled pandemije i dalje utiču na smanjenje emisija iz industrije širom sveta, ali najnoviji podaci CarbonMonitor-a za mesec oktobar sugerišu da su emisije iz industrije u Kini i Brazilu porasle dovoljno da nadoknade smanjenje emisija na drugim mestima tokom tog meseca. Ovakvi rezultati nam sugerišu da je još uvek prerano da se predviđa postojanost ovih trendova.

Istraživači objašnjavaju da je još uvek prerano za prognoziranje o povećanju ili smanjenju emisija tokom 2021. i u godinama nakon nje, jer će na dugoročni trend globalnih emisija u velikoj meri uticati mere koje tek treba da se preduzmu u cilju oporavka svetske ekonomije, kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Kretanje emisija na godišnjem nivou u poslednjih 20 godina

Uprkos padu emisija 2020. godine, koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi nastavlja da raste – za oko 2,5 ppm u 2020. godini, a predviđa se da će dostići prosečno 412 ppm tokom godine, što je čak 48% iznad predindustrijskog nivoa, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih tekstova.

Pet godina nakon što je usvojen Pariski sporazum, rast globalnih emisija ugljen-dioksida počeo je da posustaje. Emisije su se poslednjih godina sporije povećavale, što je delimično uzrokovano usvajanjem širenjem politika čiji je cilj ublažavanje klimatskih promena.

Iako je za predviđanja još uvek rano gotovo je sigurno da u narednih 10 godina emisije ugljen-dioksida moraju da se smanje za jednu do dve milijarde tona godišnje, kako bi bilo omogućeno da se dostignu ciljevi Pariskog sporazuma.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR