„Bolesno topla voda u zalivu, kao u bazenu”: Rekordno visoka temperatura Jadrana u Herceg Novom

Ne pokazuju samo zvanični podaci da je Jadransko more u Crnoj Gori i Hrvatskoj nešto toplije nego inače. Toga su svesni i stanovnici i turisti koji po Tviteru dele svoja iskustva kupanja u vodi čija se temperatura približava 30 °C – dok neki uživaju, drugi brinu

02/08/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

„Ne sjećam se kad je more bilo ovoliko toplo toliko dana u kontinuitetu, a cijeli život sam proveo na moru”, napisao je 19. jula jedan korisnik društvene platforme Tviter iz Hrvatske. „I prije bi znalo biti povremenih rekorda, ali sada se to događa svake godine i traje mnogo duže nego prije. Na nekim mjestima je 29 °C.”

Ovo svedočanstvo se poklapa sa zvaničnim merenjima: termometri su u Hrvatskoj poslednjih dana na pojedinim lokacijama merili temperature morske vode koje su čak i premašivale 29. podeljak na Celzijusovoj skali.

Kako opisuje tamošnji Hidrometeorološki zavod, proces merenja izgleda tako što se na otvorenije mesto, gde je dubina najmanje 1,8 metara, termometar spušta pomoću užeta. U vodi se zadržava tri minuta i zatim brzo očitava. U nekim slučajevima koriste se plutajuće bove sa senzorima.

S obzirom na to da je more na prostorima Hrvatske najtoplije tokom avgusta, mogli bismo očekivati da temperature još više skoče.

Ali ovo nije izolovana pojava: Jadran je i u susednoj Crnoj Gori uzavreliji nego inače.

U sredu, 26. jula, na klimatološkoj stanici u Herceg Novom izmerena je rekordna temperatura mora od 29,6 °C. Na istom mernom mestu ta brojka očitana je i 25. jula 2015. – to su najviše temperature morske vode od osamdesetih godina prošlog veka u Crnoj Gori, rekli su nam iz nacionalnog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Ali koliko je crnogorski Jadran zapravo tog dana bio topliji od višegodišnjeg proseka?

Prosečna julska temperatura mora od 2012. do 2022. u Herceg Novom iznosila je 24,9 °C.

Treba da imamo u vidu da je nezahvalno porediti mesečni prosek sa jednim danom zbog temperaturnih oscilacija u toku meseca.

Ipak, dok čekamo da vidimo da li je i prosečna mesečna temperatura u Herceg Novom oborila rekord, osvrnućemo se na ono što znamo: prema našim uvidima u merenja sa sajta, u proteklom periodu more je bilo toplije od 27 °C. 

Kako objašnjavaju iz crnogorskog Zavoda, od 2015. naovamo primetili su „neznatan” porast temperatura mora u Herceg Novom.

Naposletku, ne pokazuju samo zvanični podaci više temperature u Jadranu tokom jula. Toga su svesni i kupači.

Dok nekima topla voda prija, drugi deluju zabrinuto:

Komentar korisnika Tvitera na tvit o temperaturama u Jadranu

Na ostalim klimatološkim stanicama u Crnoj Gori, rekordi su nešto stariji u odnosu na Herceg Novi: najviša zabeležena temperatura mora u Baru datira od 15. i 16. jula 2015. godine i iznosi 29,4 °C, koliko je bilo i u Budvi 11. jula 2004. U Ulcinju je 7. jula davne 1988. u Jadranu izmereno 28,4 °C.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Međutim, Jadransko more je deo globalnog sistema: svetski okeani su tokom maja, juna i jula bili rekordno topli. A El Ninjo, periodični prirodni fenomen koji zagreva tropske delove Pacifika, tek što je počeo.

Ali El Ninjo nije glavni krivac za užarene okeane, već klimatske promene – procenjuje se da okeani upijaju oko 90% toplote koja nastaje usled oslobađanja gasova sa efektom staklene bašte tokom sagorevanja fosilnih goriva.

Shodno rastućim temperaturama, nad morskim svetom i koralima nadvija se ogromna pretnja koja može da bude smanjena efikasnom i ubrzanom energetskom tranzicijom na obnovljive izvore.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR