Britanski premijer suočava se sa lavinom kritika nakon što je produžio rok za neke od ključnih klimatskih politika

Premijer Riši Sunak veruje da ove odluke neće ugroziti dostizanje neto nultih emisija do 2050. Eksperti, sa druge strane, ističu da Ujedinjeno Kraljevstvo ni do sada nije bilo na dobrom putu da to ostvari…

22/09/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia / Number 10 / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Britanski premijer Riši Sunak saopštio je u sredu, 20. septembra, da će Ujedinjeno Kraljevstvo odložiti zabranu prodaje novih automobila na dizel i benzin, kao i napuštanje gasnih kotlova. Potez je razbesneo biznise i aktiviste, kao i političke saveznike, i veruje se da demonstrira nastavak otuđenja ove evropske države od zelenih politika.

Umesto 2030, prodaja novih automobila na dizel i benzin biće zabranjena tek pet godina kasnije. Sunak je takođe naveo da u međuvremenu treba da se unapredi stanje nacionalne elektromreže, ali i da se izgradi više punjačkih mesta za električna vozila.

I tranzicija na toplotne pumpe u Ujedinjenom Kraljevstvu se usporava.

Prvobitno je planirano da se gasni kotlovi potpuno napuste do 2035, dok je novi cilj da se u istom vremenskom okviru napusti 80% ovakvih instalacija, prenose mediji.

Zabrana ugradnje novih kotlova na gas, naftu i ugalj u domovima, koji nisu priključeni na mrežu, pomerena je sa 2026. za devet godina kasnije.

Ipak, tačka na prodaju novih gasnih kotlova stavlja se 2035. u skladu sa ranijim planovima, sa izuzećem domaćinstava za koje bi prelazak na čistije alternative predstavljao veliki finansijski izazov. Prema navodima vlade, grantovi za unapređenje grejanja biće uvećani za 50%, na 7.500 funti.

Riši Sunak je dosadašnje klimatske mere ocenio kao previše teške i nepravedne prema radnicima.

„Sada ćemo imati pragmatičniji, proporcionalniji i realističniji pristup koji će olakšati teret za porodice”, izjavio je on.

U podvigu koji mnogi definišu kao zaokret od liderske pozicije u borbi protiv globalnog zagrevanja, Ujedinjeno Kraljevstvo je takođe napustilo politike za unapređenje energetske efikasnosti. Međutim, vlasnici nekretnina i dalje će se podsticati na to na mestima gde je moguće i izvodljivo.

Vlasti su se odrekle čak i nekih ideja o politikama poput poreza na letenje, deljenja vožnje, manje potrošnje mesa i mleka, kao i uvođenja sedam reciklažnih kanti. Ovo se objašnjava kao „otklanjanje zabrinjavajućih predloga koji bi se umešali u način na koji ljudi žive”.

Britanski premijer insistira da donošenje novih propisa neće skrenuti Ujedinjeno Kraljevstvo sa puta ka dostizanju neto nultih emisija do sredine veka.

Međutim, ovaj argument „ne pije vodu” kod eksperata, od kojih su mnogi i u prošlosti upozoravali da Ujedinjeno Kraljevstvo zaostaje u svojim klimatskim težnjama.

Pored „olabavljenih” politika za karbonsku neutralnost, Sunak je u svom govoru ponovio planove za proširenje razvoja nafte i gasa u britanskim delovima Severnog mora, kao planove i za bušenje fosilnih goriva, koje su ekološke grupe osudile.

Nacionalni komitet za klimatske promene, nezavisni savetnik vlade o ovim pitanjima, objavio je ranije ove godine izveštaj u kojem kritikuje britanske politike za smanjenje štetnih emisija kao nedovoljne.

Ali izgleda da je i sam britanski premijer svestan kontroverznosti odluka.

„Naići ćemo na otpor – i suočiti se sa njim”, kazao je on.

Očekivani otpor dolazi sa više različitih strana.

Zabrinuti zbog oslabljenih klimatskih politika, advokati iz neprofitne organizacije The Good Law Project obratili su se sekretarijatu za energetiku. U pismu u koje je Gardijan imao uvid, oni su pitali kako vlada planira da ispuni svoje klimatske ciljeve ako „razvodnjava” i odlaže svoje zelene politike.

Mreža Friends of Earth čak razmatra pokretanje pravnog postupka, što su već uspešno činili. „Spremni smo da to uradimo opet ako se brojke gospodina Sunaka ne slažu”, naglašavaju.

Za odlazak pred sud spremni su i aktivisti koji se zalažu za čist vazduh zato što veruju da su novine izazov, ne samo iz perspektive klime već i javnog zdravlja.

Ovim povodom oglasio se i nemački političar Majkl Blos. On smatra da Riši Sunak pretvara Ujedinjeno Kraljevstvo u „klimatskog zlikovca i da narušava njihovu međunarodnu reputaciju kao klimatskog lidera”, piše Gardijan.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Čak ni proizvođač automobila Ford nije dočekao pravila sa oduševljenjem zato što su uložili dosta novca kako bi ispunili prethodno zacrtani rok.

„Elektrifikacija je najveća transformacija industrije u poslednjih više od sto godina i cilj Ujedinjenog Kraljevstva za 2030. je ključni katalizator za ubrzanje Forda ka čistijoj budućnosti”, stoji u obraćanju direktorke Lize Brankin.

„Našem poslovanju je od britanske vlade neophodno tri stvari: ambicija, posvećenost i konzistentnost. Odlaganje bi podrilo sve tri.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR