Tržište second hand garderobe je u 2021. dostiglo vrednost od skoro 100 milijardi dolara

Tržište polovne robe raste mnogo brže nego globalno tržište odeće i obuće u celini.

21/05/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Globalno tržište second hand odevnih predmeta je prošle godine dostiglo vrednost od skoro 100 milijardi dolara, navodi se u velikom godišnjem izveštaju kompanije ThredUp, jedne od vodećih prodavnica za preprodaju garderobe.

Kupovina polovne odeće i obuće postaje sve popularnija, a tokom 2021. zabeleženo je njeno povećanje od 32%. Prognozira se da će do 2026. tržište second hand komada rasti 3 puta brže u odnosu na globalno tržište odeće u celini i da će tada vredeti 218 milijardi dolara.

Rast prodaje ukazuje na to da ljudi menjaju svoj pristup kupovini odeće. Za većinu je kupovina starog umesto novog način da uštede novac, a da pritom uživaju u brendovima koje vole. Ali kako potrošači postaju ekološki svesniji, sve je više onih koji u tome vide i mogućnost da doprinesu očuvanju životne sredine.

Modna industrija ima značajan negativan uticaj na planetu, koji se naročito uvećao ekspanzijom brze mode. Emisije ugljen-dioksida koje dolaze iz ovog sektora nadmašuje one koje zajedno proizvedu avionski i pomorski sobraćaj. Iako izvesni napori postoje, veliki modni brendovi imaju dosta poteškoća da učine svoje proizvode zelenijim, zbog čega pojedini otvaraju sopstvene prodavnice polovne robe.

Novi izveštaj procenjuje da je prošle godine obavljeno milijardu manje kupovina nove odeće i obuće zahvaljujući preprodaji korišćene robe putem interneta i maloprodajnih objekata u svetu.

Ukoliko je procena ispravna, to znači da je globalno ostvarena velika ušteda vode i energije koji bi bili potrebni za proizvodnju novih artikala. Pored toga kupljenim predmetima je produžen vek trajanja, čime je odložen momenat kada će završiti na deponiji i početi da se razgrađuju i emituju metan, snažan gas sa efektom staklene bašte.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Teško je tačno odrediti koliko, sve popularniji, second hand može da pomogne u očuvanju životne sredine i borbi protiv klimatskih promena. Ipak, neka dosadašnja istraživanja nedvosmisleno pokazuju da može biti jedno od rešenja za modnu industriju.

Studija iz 2017. koja je objavljena u naučnom časopisu Journal of Cleaner Production utvrdila je da produžavanje životnog veka odeće za četiri puta može da ostvari uštede od 75% slatke vode koja bi se inače iskoristila za bojenje i druge procese. Pregled iz 2018. objavljen u istom časopisu sumirao je rezultate 41 studije i zaključio da produžavanje veka odevnog predmeta ponovnim korišćenjem znatno smanjuje njegov uticaj na životnu sredinu.

Ono što se za sada čini izvesno jeste da traženje nove omiljene majice u radnjama korišćene robe postaje popularno među sve većim brojem ljudi. Svakako, održivost i očuvanje životne sredine su uvek u modi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR