Broj insekata u pojedinim krajevima sveta prepolovljen usled klimatskih promena i intenzivne poljoprivrede

Ovo se desilo tokom perioda od samo 20 godina.

25/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Broj insekata u pojedinim delovima sveta je opao za skoro 50%, a kao razlog navodi se zajednički uticaj intenzivne poljoprivrede i rast prosečne temperature. Do ovog zaključka došli su naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža u svom najnovijem istaživanju.

„Gubitak populacije insekata mogao bi biti štetan ne samo za prirodnu sredinu, gde insekti često igraju ključnu ulogu u lokalnim ekosistemima, već bi mogao štetiti i ljudskom zdravlju i sigurnosti hrane, posebno zbog gubitka oprašivača.“ – rekla je vodeća autorka dr Čarli Autvajt.

Studija, objavljena u časopisu Nature, je prva koja je pokazala kako klimatske promene i intenzivno korišćenje poljoprivrednog zemljišta doprinose gubicima insekata širom sveta.

Za potrebe istraživanja, naučni tim sa Univerziteta u Londonu je analizirao veliku bazu podataka o obilju insekata i raznolikosti vrsta iz raznih krajeva sveta, prikupljenu tokom 20 godina. Analiza je obuhvatila oko 18.000 vrsta insekata, uključujući pčele, skakavce, leptire i moljce.  

Poredili su biodiverzitet insekata u različitim oblastima u zavisnosti od toga koliko je intenzivna poljoprivreda u toj regiji, kao i koliko se istorijski povećala prosečna temperatura lokalnog područja.

Utvrdili su da je u oblastima gde su poljoprivredne aktivnosti bile visokog intenziteta, a prosečna temperatura značajno porasla, broj insekata manji za 49% u odnosu na očuvana prirodna staništa u kojima se ne beleži značajni rast prosečne temperature. Smanjenje populacije prati i opadanje raznolikosti, odnosno broja vrsta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Istraživanje je pokazalo da je u oblastima gde se odvija poljoprivreda niskog intenziteta, i sa manjim porastom prosečne temperature obližnje prirodno stanište može da ublaži gubitke. U oblastima većeg prirodnog staništa broj insekata je opao samo za 7%, u poređenju sa padom populacije od 63% u oblastima sa manjom površinom prirodnog pokrivača.

Dr Autvajt ističe: „Naši nalazi mogli bi predstavljati samo vrh ledenog brega, jer postoje ograničeni dokazi u nekim oblastima, posebno u tropima za koje smo otkrili da imaju prilično velike gubitke biodiverziteta insekata u najranjivijim oblastima.“

Nedavni izveštaj UN o načinima za zaustavljanje klimatske krize podsetio je na negativne efekte globalnog zagrevanja na svetski biodivezitet i upozorio da bi oni mogli biti još veći ukoliko svet ne smanji emisije gasova sa efektom stakene bašte.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR