Solarna Stara dobila finalne obrise: U selima Temska i Dojkinci postavljeni su solarni paneli

Projekat Solarna Stara nalazi se na samom finišu: solarni paneli su postavljeni, čeka se samo odobrenje i priključak od Elektrodistribucije i potpisivanje ugovora o otkupu zelenih kilovat-časova iz prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji

07/08/2023 autorka: Redakcija
0 izvor: Energetska zadruga Elektropionir
Fotografija: Energetska zadruga Pionir

Stara planina godinama je bila poprište borbe protiv malih hidroelektrana. Stanovništvo je njihovoj izgradnji stalo na put, a onda su odlučili da, uz pomoć Energetske zadruge Elektropionir, podignu svoj podvig na novi nivo – tako se rodila Solarna Stara, pionirski poduhvat na polju obnovljivih izvora kod nas.

Godinu dana od početka projekta, paneli u sklopu prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji postavljeni su na krovima Mesne zajednice u selu Temska i Doma kulture u selu Dojkinci.

Sav novac koji se prikupi od prodaje električne energije biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama za unapređenje života zajednica u narednih 25 godina.

„Za prve zadružne solarne elektrane odabrali smo upravo staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi”, ističu predstavnici Elektropionira. „Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista!”

Fotografija: Energetska zadruga Elektropionir, izgradnja solarnih elektrana na Staroj planini

Priča o Solarnoj Staroj počela je da se zahuktava prošlog leta kada je uspešno završena donacijska kampanja kojom su prikupljena sredstva za izgradnju zadružnih solarnih elektrana.

„Polovinu novca prikupili smo sami, a druga polovina je rezultat solidarnosti građana”, navode iz Elektropionira.

U međuvremenu izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za dve elektrane proizvodne snage od po 5 kilovata i nabavljena je potrebna oprema. U februaru je Elektropionir potpisao ugovor o dugoročnoj saradnji sa gradom Pirotom i mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

„Uslovi za projektovanje i priključenje, koje smo dobili u maju, kao i pribavljanje građevinske dozvole, omogućili su nam da sada stojimo pred ciljem! Sada, sa ponosom, možemo da kažemo da su izgrađene elektrane na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci, čime pokazujemo da energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu”, kažu predstavnici Elektropionira.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, da bi ove elektrane bile puštene u rad, pred energetskom zadrugom su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se posle toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem, koji će otkupljivati zadružne kilovat-časove.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U proteklih godinu dana Solarna Stara je zapaženo predstavljena na nekoliko međunarodnih konferencija, kao i na godišnjem skupu evropske krovne organizacije energetskih zadruga, REScoop, čiji je Elektropionir jedina članica iz Srbije.

Energetska zadruga Elektropionir svojim primerom želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR