Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji gradiće se na Staroj planini: Podržite projekat Solarna Stara donacijom!

Nekadašnje poprište borbe protiv malih hidroelektrana sada postavlja temelje energetskog zadrugarstva u našoj zemlji.

07/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Elektropionir

Staroplaninski kraj je poslednjih godina bio žarište pobune protiv malih hidroelektrana. Sada kada je ta bitka uspešno okončana i razvoj ovih štetnih energetskih kapaciteta zaustavljen, odlučni i hrabri stanovnici sela Dojkinci i Temska kreću u novi revolucionaran poduhvat – izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji u sklopu projekta Solarna Stara. 

Projekat se realizuje u saradnji sa Energetskom zadrugom Elektropionir, pa smo razgovarali sa njenim članom Predragom Momčilovićem. „Solarna Stara predstavlja jedan od sledećih koraka u eko-borbi na Staroj planini zato što su dugo vremena i stanovništvo i eko-aktivisti bili defanzivni, branili su reke”, konstatovao je on na početku našeg razgovora.

„Hoćemo da promenimo narativ i da pokažemo da električna energija može da se dobija i na drugi, održiviji način od malih hidroelektrana. Samim tim, želimo da inspirišemo i druga sela na Staroj planini da krenu istim stopama”, istakao je Predrag.

U toku je donatorska kampanja za prikupljanje sredstava za izgradnju solarnih elektrana u selima Dojkinci i Temska

Zadružne solarne elektrane, instalisane snage po 5,25 kW, nalaziće se na krovovima javnih objekata – na Domu kulture u Dojkincima i na Mesnoj zajednici Temska. 

„Za postavljanje solarnih elektrana sa Gradom Pirotom potpisali smo Memorandum o saradnji”, kazao je Predrag iz Elektropionira.

Šta su energetske zadruge?

Energetske zadruge su udruženja pojedinaca koji ulažu sopstvene resurse u razvoj zelene energije na lokalnom i regionalnom nivou u cilju ostvarivanja zajedničke društvene i ekonomske dobiti. Zamenjujući termoelektrane na ugalj solarnim elektranama (ali i vetroparkovima) građani doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, a takođe mogu i da profitiraju kroz prodaju proizvedene struje.

U Evropi je trenutno registrovano oko 3500 energetskih zadruga koje broje million članova. Većinom vode poreklo iz Holandije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, ali pre svega iz Nemačke.

Ukupna vrednost projekta Solarna Stara iznosi 1.680.000 dinara (oko 14 hiljada evra). U proračun su uključeni kupovina solarnih panela i dodatne prateće opreme, troškovi izrade projekta i procedura, postavljanje elektrane i instalacija novih dvosmernih brojila.

Polovinu neophodnog iznosa prikupili su članovi i članice Elektropionira iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora.

Kako bi prvi solarni kilovat-časovi potekli iz Dojkinaca i Temske, u toku je prikupljanje preostalih 840 hiljada putem nepovratnih malih donacija – u trenutku pisanja teksta za ostvarivanje tog cilja falilo je još oko 380 hiljada dinara.

„Donatorska kampanja traje još petnaestak dana, a za određene iznose donatori dobijaju staroplaninske proizvode”, otkrio je naš sagovornik. 

I sami možete da učestvujete onlajn donacijom, putem sajta donacije.rs, ili uplatom na tekući račun Energetske zadruge Elektropionir. Ukoliko se prikupi veća količina novca od neophodne, sve će biti usmereno na podizanje snage solarnih elektrana.

Meštani i meštanke su od početka uključeni u projekat Solarna Stara

Prema Predragovim rečima, iz pojedinačne solarne elektrane očekuje se okvirna godišnja proizvodnja od 5.500 kWh.

„Proizvedena električna energija će se prodavati, a sav prihod biće iskorišćen za lokalna udruženja i organizacije kako bi se unapredio život u zajednici”, rekao je on.

S obzirom na to da je jedan od osnovnih ciljeva Energetske zadruge Elektropionir da osnaži obične ljude da aktivno učestvuju u proizvodnji i potrošnji struje iz obnovljivih izvora, od početka projekta Solarna Stara bilo im je bitno da u projekat bude uključeno tamošnje stanovništvo.

Iz solarnih elektrana očekuje se okvirna godišnja proizvodnja od 11.000 kWh. Prihod od prodaje je namenjen unapređenju života u lokalnoj zajednici

„Ne želimo da nas meštani i meštanke posmatraju kao neke nepoznate ljude iz Beograda koji su došli kod njih i nešto izgradili. Oni treba da se upoznaju sa projektom, to je jedina stvar koja ima smisla”, naglasio je Predrag Momčilović iz Elektropionira.

„Zanimljivo je da je u Dojkincima ovim povodom bio sazvan zbor sela na kome je bilo pedesetak meštana i meštanki. Kod njih postoji znanje o zadružnom udruživanju jer je stanovništvo pretežno starije pa su u prošlosti bili članovi i članice poljoprivrednih zadruga”, ispričao je on.

Dodao je da je na zboru je bilo reči i o potencijalu izgradnje solarnih elektrana na individualnim domaćinstvima, ali i o formiranju energetskih zajednica kako bi proces bio olakšan.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Izgleda da najteži deo posla u okviru projekta Solarna Stara tek sledi nakon pribavljanja sredstava, a tiče se zakonskih začkoljica.

„Tehnički deo, postavljanje solarnih panela i invertora, je lagan i kratkotrajan u odnosu na procedure. S obzirom na to da je ovo pionirski poduhvat postojanja ovakvih zadružnih elektrana, očekujemo da će zbog pribavljanja brojnih dozvola solarne elektrane biti izgrađene tek na proleće sledeće godine”, objasnio nam je Momčilović.

Za kraj je pomenuo da je Solarna Stara ipak tek – početak, najavivši planove Elektropionira za budućnost. „Radi se na tome da se više proizvede zadružne energije, planira se veća solarna elektrana od oko 50 kW, a razmatra se više potencijalnih lokacija.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR