Investicije u startape s fokusom na rešavanje klimatske krize čak pet puta veće nego 2016.

Od 2016. do 2021. investicije u startape koji razvijaju tehnološka rešenja za rešavanje klimatske krize porasle su za 4,9 puta na globalnom nivou, rezultati su novog izveštaja. Najviše novca uloženo je u startape koji se bave energetikom i saobraćajem.

03/11/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: dealroom.co

Više od 20 hiljada ljudi okupilo se u Glazgovu na 26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama kako bi razgovarali o mogućim rešenjima za smanjenje emisija ugljen-dioksida i za dostizanje karbonske neutralnosti. Bitno sredstvo za zauzdavanje porasta globalne srednje temperature znatno ispod 2°C u odnosu na predindustrijski period su i inovativne tehnologije. Sudeći prema novom izveštaju kompanija Dealroom i London & Partners, investitori su prepoznali važnost ovog sektora u ublažavanju klimatske krize i adaptaciji na već izmenjene klimatske uslove.

Do kraja septembra 2021. godine startap kompanije koje razvijaju klimatske tehnologije globalno su prikupile rekordne 32 milijarde američkih dolara, što je gotovo 5 puta više u odnosu na investicije iz 2016. godine koja je usledila nakon potpisivanja Pariskog sporazuma. To je posebno impresivno imajući u vidu da u statistiku nisu uračunata poslednja tri meseca godine.

Rast je posebno primetan u Evropi gde je uloženo čak 7 puta više sredstava nego pre pet godina. U ulaganjima na evropskom nivou, od 2016. do 2021, prednjače Stokholm (5,4 milijarde američkih dolara) i London (3,3 milijarde američkih dolara).

Zbirno gledano, u poslednjih 5 godina, u startape koji razvijaju klimatske tehnologije najviše novca je uloženo u Americi (48 milijardi američkih dolara), Kini (18,6 milijardi američkih dolara) i Švedskoj (5,8 milijardi američkih dolara).

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema rezultatima izveštaja, većina novca, oko 80%, pripala je startapima iz oblasti energetike i saobraćaja, za kojim slede oni koji se bave hranom. Značajno manji procenat investicija dobili su startapi s fokusom na cirkularnu ekonomiju i softverske programe.

Trend porasta investicija u klimatsku tehnologiju autori studije pripisuju sve većoj potražnji održivih tehnoloških rešenja kao što su električna vozila i obnovljivi izvori energije i povećanju zainteresovanosti finansijera za razvoj dobara i usluga koje će imati dobar odjek kod potrošača, ali i klimatskim konferencijama, poput COP26, koje inspirišu ljude na akciju.

Razvijajući i implementirajući tehnologiju, svet prelazi s reči na dela. Kao osnovni pokretač inoviranja i stecište kreativnosti, tehnologija nam omogućava da dostižemo ciljeve za koje smo mislili da nisu dostižni, te na taj način igra bitnu ulogu u zelenoj transformaciji sveta. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR