Globalna proizvodnja struje iz uglja pala za 3%, solarna i energija vetra porasle za 15%

Globalna proizvodnja struje iz uglja zabeležila je najveći pad u poslednjih 30 godina, sa druge strane solarna i energija vetra nastavljaju da rastu

09/03/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: Ember Global Electricity Review

Grupa analitičara iz nezavisne organizacije Ember, objavila je razultate istraživanja koji pokazuju da je u 2019. došlo do pada globalne emsije ugljen-dioksida iz sektora električne energije za 2 odsto, čineći ovaj pad najvećim, barem u poslednjih 30 godina. Istraživanje ukazuje da su do ovakvih rezultata doveli smanjenja upotreba uglja za generisanje električne energije i blaga zima.

Naime, u prethodnoj godini, proizvodnja energije iz elektrana na ugalj je globalno opala za 3 odsto, uprkos povećanom dobijanju struje na ovakav način u Kini. Dok je Kina odgovorna za polovinu svetske proizvodnje električne energije pomoću uglja, u Evropskoj uniji se upotreba uglja smanjila za 24 odsto, a u SAD za 16 odsto.

Iako ovaj pomak deluje optimistično, neophodno je da se ovakav trend nastavi, ali i ubrza. Da bi porast srednje globalne temperature ostao ispod dodatnih 1,5 °C, potrebno je da se korišćenje uglja svake godine smanji za 11 odsto, navodi se u izveštaju.

Za najveći napredak zabeležen u Evropskoj uniji zaslužna je zamena uglja obnovljivim izvorima energije, dok se u SAD i dalje znatno koristi prirodni gas, koji takođe dovodi do emisije ugljen-dioksida.

Proizvodnja struje pomoću solarne i energije vetra prošle godine je zabeležila drugo najveće povećanje ikada u apsolutnom smislu sa dodatnih 270TWh, procentualno gledano proizvodnja struje iz ova dva izvora porasla je za 15% što predstavlja blago usporavanje u odnosu na prethodne godine. Ovakav trend je očekivan, s obzirom na to da količina električne energije koja se proizvodi na ovakav način beleži veliki rast u poslednjih 7 godina.

Pomoću solarne i energije vetra u Evropskoj uniji je prošle godine generesina skoro petina električne energije, dok je u SAD pomoću obnovljivih izvora dobijeno 11 odsto struje. U Kini je ovaj procenat iznosio 8, a u Indiji 9 odsto.

Na globalnom nivou, 8 odsto električne energije je došlo iz obnovljivih izvora, a da bi se ispoštovali ciljevi Pariskog sporazuma, neophodno je da ovaj rast svake godine bude viši za 15 odsto. Postizanje ovog rasta, kako navode autori istraživanja, zahtevaće ogromne napore.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR