Globalna proizvodnja struje iz uglja pala za 3%, solarna i energija vetra porasle za 15%

Globalna proizvodnja struje iz uglja zabeležila je najveći pad u poslednjih 30 godina, sa druge strane solarna i energija vetra nastavljaju da rastu

09/03/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: Ember Global Electricity Review

Grupa analitičara iz nezavisne organizacije Ember, objavila je razultate istraživanja koji pokazuju da je u 2019. došlo do pada globalne emsije ugljen-dioksida iz sektora električne energije za 2 odsto, čineći ovaj pad najvećim, barem u poslednjih 30 godina. Istraživanje ukazuje da su do ovakvih rezultata doveli smanjenja upotreba uglja za generisanje električne energije i blaga zima.

Naime, u prethodnoj godini, proizvodnja energije iz elektrana na ugalj je globalno opala za 3 odsto, uprkos povećanom dobijanju struje na ovakav način u Kini. Dok je Kina odgovorna za polovinu svetske proizvodnje električne energije pomoću uglja, u Evropskoj uniji se upotreba uglja smanjila za 24 odsto, a u SAD za 16 odsto.

Iako ovaj pomak deluje optimistično, neophodno je da se ovakav trend nastavi, ali i ubrza. Da bi porast srednje globalne temperature ostao ispod dodatnih 1,5 °C, potrebno je da se korišćenje uglja svake godine smanji za 11 odsto, navodi se u izveštaju.

Za najveći napredak zabeležen u Evropskoj uniji zaslužna je zamena uglja obnovljivim izvorima energije, dok se u SAD i dalje znatno koristi prirodni gas, koji takođe dovodi do emisije ugljen-dioksida.

Proizvodnja struje pomoću solarne i energije vetra prošle godine je zabeležila drugo najveće povećanje ikada u apsolutnom smislu sa dodatnih 270TWh, procentualno gledano proizvodnja struje iz ova dva izvora porasla je za 15% što predstavlja blago usporavanje u odnosu na prethodne godine. Ovakav trend je očekivan, s obzirom na to da količina električne energije koja se proizvodi na ovakav način beleži veliki rast u poslednjih 7 godina.

Pomoću solarne i energije vetra u Evropskoj uniji je prošle godine generesina skoro petina električne energije, dok je u SAD pomoću obnovljivih izvora dobijeno 11 odsto struje. U Kini je ovaj procenat iznosio 8, a u Indiji 9 odsto.

Na globalnom nivou, 8 odsto električne energije je došlo iz obnovljivih izvora, a da bi se ispoštovali ciljevi Pariskog sporazuma, neophodno je da ovaj rast svake godine bude viši za 15 odsto. Postizanje ovog rasta, kako navode autori istraživanja, zahtevaće ogromne napore.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR