Sve bučniji Arktički okean mogao bi da utiša zvižduke beluge

Stvaranje zvukova je bitan deo života beluge, jer na taj način jedinke ove vrste međusobno komuniciraju, zato zvučno zagađenje može nepovoljno uticati na njihov opstanak.

18/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Conversation

Beluge zvižde kako bi komunicirale i ispuštaju zvuke kliktanja visoke frekvencije za eholokaciju uz pomoć koje se kreću u mračnom morskom okruženju, međutim, klimatske promene menjaju uslove na Arktiku usled čega pod vodom postaje sve bučnije, što može nepovoljno uticati na beluge..

Prekriven morskim ledom, Severni ledeni okean je jedno od najtiših mesta na Zemlji. Ipak, kada se led formira i razbija ili dok se glečeri tope, može biti veoma bučno, a arktički mir posebno narušavaju brodovi koji zbog klimatskih promena tokom sve dužeg dela godine mogu da plove ovim predelima. Ove promene mogu dovesti do negativnih posledica po mnoge vrste čije je stanište baš u hladnim morima Arktika.

Jedna od takvih vrsta je i kit beluga. Stvaranje zvukova je bitan deo života beluge, jer na taj način jedinke ove vrste međusobno komuniciraju, pa je kvalitet podvodnog akustičnog okruženja veoma važan za zdravlje i opstanak beluga.

Klimatske promene dovode do toga da se morski led topi ranije u proleće, ali i da se stvara kasnije na jesen, te smo krajem oktobra ove godine svedočili da po prvi put otkad se vodi evidencija, glavni rasadnik arktičkog morskog leda u Sibiru, Laptevsko more, još uvek nije počelo da se zamrzava. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zbog povećane temperature sezona otvorenog mora traje duže, što omogućava ljudima da širom Arktika sprovode mnoge aktivnosti, od kojih su neke, poput brodarstva, veoma bučne..

Svakog leta, između juna i avgusta, beluge u Boforovom moru prelaze u ušće reke Makenzi. Ovo plitko vodeno okruženje pogodno je stanište beluga i ima složeno akustično podvodno okruženje, sastavljeno od prirodnih zvukova okoline kao što je zvuk talasa, bioloških zvukova u šta se ubraja zviždanje i kliktanje beluga, i zvukova izazvanih ljudima, što je na primer buka brodova.

Istraživanje je utvrdilo da se buka brodova preklapa sa zvižducima koje beluge koriste kako bi komunicirale, te da one beže kada čuju da se brodovi približavaju. Naučnici su zabrinuti da će zbog duže sezone otvorenog mora povećan saobraćaj brodova u budućnosti moći negativno da utiče na njihov opstanak.

Pored toga, duža sezona otvorenih voda koju ovaj region trenutno doživljava, zajedno sa smanjenom površinom morskog leda, već je dovela i do intenzivnijih olujnih događaja za koje se predviđa da će se u budućnosti dodatno pojačati. Iz ranijih istraživanja je poznato da beluge napuštaju ušće tokom olujnih događaja, koji uzrokuju veliko povećanje nivoa podvodnog zvuka, što može samo doneti dodatni negativan uticaj na život ove vrste kitova.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR