Polovina trka u alpskom skijanju na Svetskom kupu otkazana zbog malo snega i visokih temperatura

U toku je Svetski kup u skijanju – ipak, zbog klimatskih promena program se konstantno menja: neke trke su otkazane, a druge pomerene u nedostatku snega i usled visokih temperatura

29/11/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Početak ženskog takmičenja u alpskom skijanju u sklopu Svetskog kupa bio je zakazan za 22. oktobar u poznatom austrijskom skijalištu Zelden. Međutim, skijašice su dobile priliku da na stazu izađu tek 19. novembra – u ski centru Levi u Finskoj.

Do ovakvog spleta događaja došlo je zato što su organizatori utvrdili da održavanje prve trke tokom otvaranja Svetskog kupa u oktobru nije sigurno.

„Nekoliko sati je padala kiša, a zatim mokar sneg od pet-šest ujutru, tako da je podloga suviše mekana da bismo garantovali bezbednu trku”, objasnio je tom prilikom direktor Međunarodne skijaške federacije, Peter Gerdol.

Sutradan su se u Zeldenu nadmetali muški skijaši – uprkos tome što nije bilo kiše, temperature su bile visoke i snežna površina se pogoršavala.

Prema zvaničnom kalendaru događaja, na ovogodišnjem Svetskom kupu do sada je trebalo da se održi još devetnaest trka u alpskom skijanju, što ženskih što muških. Međutim, čak devet je otkazano, baš kao i brojni treninzi. Razlog su klimatske promene koje donose kraće zime, manje konzistentne snežne padavine i ranije topljenje snega.

Tako je manjak snežnog pokrivača u regiji Montafon, u Austriji, prouzrokovao odlaganje događaja planiranih za 8. i 9. decembar za desetak dana.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Posledice klimatske krize na zimske sportove su mnogobrojne – najpre, sve je upitnije da li sezona može da počne u oktobru, čak i u ledenom okruženju. Dodatno, industrija zimskog sporta i turizma, sa velikim godišnjim prihodima, postaje veoma ranjiva.

Naposletku, prošlogodišnja studija međunarodnog tima istraživača, na čelu sa Univerzitetom Vaterlo, utvrdila je da bi u slučaju nekontrolisanog porasta emisija samo jedan od bivših gradova domaćina bio pouzdan izbor za nove Zimske olimpijske igre – što je veoma ilustrativan podatak koji naglašava dubinu problema.

Porast temperature dovodi u pitanje budućnost Zimskih olimpijskih igara

Povrh toga, organizatori ovih događaja su već prinuđeni da se prilagođavanju na novonastalu klimu te obezbeđuju dodatne zalihe snega ili koriste mašine za proizvodnju veštačkog.

Činjenica da se svet zagreva nije novost, a otkazivanje ili odlaganje skijaških trka nije tragedija – uprkos tome, ljubitelji zimskih sportova koriste izazove sa kojima se suočavaju na treninzima i takmičenjima kako bi dodatno potcrtali važnost klimatske akcije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR