U Brazilu, smrtni slučaj na koncertu pri rekordnim vrućinama pokazuje da se događaji moraju prilagoditi novoj klimi

Ana Klara Benevides Mačado preminula je na rekordnoj vrućini, čekajući koncert Tejlor Svift u Rio de Žaneiru. Ona nije smela da sa sobom unutra ponese ni flašicu vode – iz bezbednosnih razloga. Ali usled klimatskih promena, i vrućine su sve više opasnost po našu bezbednost, našu dobrobit i život. Da li je vreme da se stara pravila prilagode novim uslovima?

22/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Iako je na južnoj Zemljinoj polulopti trenutno proleće, širom Latinske Amerike haraju žestoki toplotni talasi zbog kojih deluje kao da je već vrhunac leta.

Jedno od žarišta vrućina prošle nedelje bio je i Rio de Žaneiro, grad u kojem je u petak, 17. novembra, popularna američka pevačica Tejlor Svift održala koncert.

Nažalost, obožavateljka Ana Klara Benevides Mačado (23) nije dočekala da svoju omiljenu zvezdu čuje uživo.

Ona se onesvestila neposredno pred događaj. Bolničari su joj ukazali pomoć i transportovali u obližnju bolnicu, gde je nedugo zatim, usled srčanog udara, i preminula. Istraga o smrti Ane Klare je otvorena.

Pri ekstremnim temperaturama i sparini, bez daška vetra, fanovi su satima čekali u redu kako bi ušli na olimpijski stadion Nilton Santos, ali ni unutra nije bilo ništa manje toplo i sparno. Štaviše, prema svedočanstvima posetilaca, nije im bilo dozvoljeno čak ni da unesu vodu uprkos rekordnom toplotnom talasu.

Živa u termometru tog dana u Rio de Žaneiru dostigla je 39,1 °C. Međutim, kako ističe tamošnje Ministarstvo kulture, takozvani subjektivni osećaj vrućine u gradu bio je ovih dana daleko viši, čak i do 59 °C, što je višegodišnji rekord.

„Faktori poput ovoga moraju sve više da se uzimaju u obzir kada se populacija izlaže uticajima klimatskih promena”, stoji u saopštenju nadležnog ministarstva povodom tragičnog stradanja Ane Klare.

Ova devojka nije bila jedina kojoj je pozlilo tog dana. Prema pisanju medija, mnogo fanova je na koncertu u petak izgubilo svestu u svetlu brutalnih vrućina i manjka vode. 

Tejlor Svift je sutradan trebalo da otpeva još jedan koncert u Rio de Žaneiru, ali je on samo dva sata pre početka odložen za ponedeljak, 20. novembar, kada je publika uveliko čekala ispred stadiona. Razlog su bile ekstremne temperature.

Zbog tragedije koja se desila u petak, lavina kritika i zahteva za jasnijim merama upućena je na račun organizatora, kompanije T4F. Oni su odgovorili da su za zabranu unosa vode odgovorni javni organi, kao i da nisu uključeni u prodaju pića i hrane na samom stadionu. 

U međuvremenu, pozivajući se na „vanrednu klimatsku situaciju u Brazilu”, vlada je donela novu uredbu kojom se dozvoljava unošenje vode na događaje i utvrđuje da kompanije treba publici da obezbede lako dostupna „ostrva za hidrataciju” sa besplatnom pijaćom vodom. Pravilnik ostaje na snazi 120 dana kada će uslediti nova tehnička analiza.

Smrt Ane Klare je rasvetlila da nas rizici na sve toplijoj Zemlji čekaju čak i na mestima koja bi trebalo da nam služe za razonodu, te da je potrebno da se ona prilagode na rastuće temperature.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Koliko je globalno zagrevanje ozbiljno uzdrmalo brazilsku teritoriju u proteklim mesecima pokazuje konstatno obaranje temperaturnih rekorda. Jedan od najnovijih u nizu je posebno dramatičan: u brazilskom gradu Arasuai proteklog vikenda izmerena je nova, nacionalna maksimalna temperatura – 44,8 °C.

Na velikoj toploti ljudi mogu da iskuse niz zdravstvenih problema: od pregrevanja i glavobolje pa sve do toplotnog udara. 

Nedavno istraživanje otkrilo je da bi vrućine mogle da postanu i do 370% smrtonosnije do sredine veka pri porastu temperature od nešto ispod 2 °C.

Novo istraživanje: Usled klimatskih promena, vrućine će u budućnosti biti višestruko smrtonosnije
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR