Jak toplotni talas opet drma jug i zapad Evrope izazivajući požare i ugrožavajući zdravlje ljudi

Delovi južne i zapadne Evrope još se nisu oporavili od prethodnog toplotnog talasa, a već im stiže novi nalet opasne toplote sa najavljenim temperaturama i do 47 °C.

13/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Opasne vrućine opet su zavladale Pirinejskim poluostrvom, i to manje od mesec dana nakon poslednjeg surovog toplotnog talasa na tom podneblju. Ekstremno toplo je i u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Crveni i narandžasti meteo alarm, upozorenja o ekstremno visokim i visokim temperaturama, na snazi su u većini Portugala i Španije. Živa u termometru će u narednom periodu ići preko 45 °C.

Toplo vreme je već nanelo ozbiljan udarac portugalskom turizmu – raskošne palate i kompleks šuma u gradiću Sintra, u blizini Lisabona, biće zatvoreni najkraće do petka ove nedelje zbog opasnosti od požara.

Prema podacima nacionalnog instituta za more i atmosferu, preko 80% površine kontinentalnog Portugala se trenutno nalazi u ekstremno visokom, veoma visokom i visokom riziku od pojave požara. U vatrenim stihijima je do sada povređeno tridesetak stanovnika, a na gašenju aktivnih požara angažovano je više od 3 hiljade vatrogasaca.

EU: Zbog klimatskih promena pred Evropom je jedna od najtežih godina po pitanju prirodnih katastrofa

Evropska unija je poslala avione kao pomoć Portugalu u savladavanju vatre, zvaničnik ove zajednice zemalja je prethodno upozorio da je pred našim kontinentom jedna od najtežih godina po pitanju prirodnih katastrofa prouzrokovana klimatskim promenama. Pored požara, veliki izazov predstavljaće i suše.

Nedavna studija je pokazala da su delovi Portugala i Španije zbog globalnog zagrevanja sušniji nego što su ikada bili u proteklih 1.200 godina. Upravo sušni uslovi mogu dovesti do veće zapaljivosti sasušene trave i drveća, kao i veće verovatnoće za javljanje požara i njihovog bržeg širenja.

Iza nas je izuzetno topao jun – ovo su temperaturni rekordi koji su oboreni u regionu i svetu

Kada je reč o aktuelnoj meteorološkog situaciji na španskoj teritoriji, posebno je neobično što se toplota proteže skoro čitavom zemljom – južna i centralna Španija su tokom leta najčešće pogođene visokim temperaturama, ali im ovog puta ne odoleva ni sever zemlje gde je obično nešto prijatnije.

Temperature će narednih dana biti u porastu. Na severozapadu, u Galiciji, prognozira se 42 °C. Međutim, na jugu i dalje toplije – u gradu Badahoz na jugozapadu očekuje se neverovatnih 47 °C.

U susednoj Francuskoj temperature, kako je najavljeno, neće premašiti 40 °C i ne bi trebalo da bude obaranja temperaturnih rekorda. Ipak, toplotni talas potrajaće od 7 do 10 dana i već sada unosi osetne promene u životima Francuza.

Francuske vlasti su u određenim mestima otkazale tradicionalni vatromet povodom državnog praznika, pada Bastilje, koji se obeležava 14. jula kako bi smanjile rizik od požara u kombinaciji visokih temperatura sa pirotehničkim sredstvima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se tokom vikenda prognoziraju temperature preko 40 °C te su nadležne institucije apelovale na stanovništvo da pripazi na zdravlje, a poseban akcenat je stavljen na ranjive kategorije. Putevi bi mogli da budu zatvoreni zbog potencijalnog topljenja asfalta. Zbog vrućina su moguća i kašnjenja vozova i aviona.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema proračunima Meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, rekordne junske vrućine, zabeležene u zapadnoj Evropi, su zbog promene klime postale 10 puta verovatnije nego što su to bile pre samo 20 godina – ono što je 2003. bio događaj koji se javlja jednom u 723 godine, sada bi moglo da se odigra jednom u 66 godina.

Toplotni talas 2003. godine je predstavljao jedan od prvih testova za pripremljenost sveta da se izbori sa posledicama klimatske krize nastale zbog prekomernog sagorevanja fosilnih goriva. Procenjuje se da je bio smrtonosan preko 30 hiljada osoba.

Ukoliko se emisije gasova sa efektom staklene bašte pothitno ne smanje, toplotni talas jednakog intenziteta mogao bi do 2100. da se dešava jednom u 2-3 godine, naglasili su meteorolozi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR