Neuobičajeno jak toplotni talas zahvatio Španiju i Francusku, moguće temperature i preko 45 °C

Ekstremne temperature koje trenutno haraju Španijom i Francuskom javljaju se sve ranije u toku godine. A razlog tome su klimatske promene.

15/06/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Dok se delovi našeg regiona suočavaju sa posledicama intenzivnih padavina i poplava, Francuzi i Španci bore se sa drugim po redu ekstremnim toplotnim talasom ove godine. Meteorolozi na Pirinejskom poluostrvu prognoziraju moguće temperature preko 45 °C.

Aktuelne junske temperature u Španiji nisu izmerene najmanje dvadeset godina. U Sevilji je tokom vikenda termometar pokazivao 40 °C, a u drugim mestima na jugu zemlje čak 43 °C.

Španski meteorolozi navode da leto u ovoj zemlji zbog globalnog zagrevanja počinje između 20 i 40 dana ranije u odnosu na period pre 50 godina.

Inače, prošla godina je za Španiju bila najsušnija i najtoplija ikada. Zabeležena je rekordno visoka temperatura od 47,4 °C u provinciji Kordoba. Prema projekcijama evropske službe za klimatske promene Kopernikus Špance (ali i Francuze) i ove godine veoma verovatno očekuju natprosečne vrućine praćene sušama.

U blizini Mediterana u Francuskoj živa u termometru već je premašila 35 °C, a u toku nedelje će verovatno biti još toplije. Na jugozapadu zemlje i u dolini reke Rone očekuje se temperatura od 39 °C. Dok se sredinom nedelje u Parizu prognozira 35 °C. Prosečna najviša temperatura za jun u francuskoj prestonici iznosi 22,7 °C.

Dodatno zabrinjava to što vrućina ne jenjava ni noću – u mnogim gradovima tokom noći temperature nisu padale ispod 20 °C što je ranije bilo malo verovatno. Zbog neuobičajeno visokih dnevnih i noćnih temperatura u periodu dužem od tri dana u nekim regionima Francuske ova epizoda ogromne toplote klasifikuje se i zvanično kao toplotni talas.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Trenutni toplotni talas usledio je nakon izuzetno vrelog i suvog maja na podneblju jugozapadne Evrope kada su dnevne temperature premašivale mesečne proseke i za 10 do 15 °C. Prošli mesec je za Španiju i Francusku bio najtopliji maj u istoriji merenja.

Temperature koje se trenutno mere i predviđaju na području jugozapada kontinenta obično se javljaju tek u julu ili avgustu. Eksperti naglašavaju su sve ranije pojave ekstremnih temperatura indikator klimatskih promena. Ovo se pokazalo i u slučaju Indije i Pakistana gde su intenzivne vrućine zabeležene već u martu umesto u aprilu i maju kada se kod njih beleže toplotni talasi.

U ovakvim uslovima postoji ogromna zabrinutost zbog suša i posledica koje mogu da imaju na vodosnabdevanje, poljoprivredu i proizvodnju energije. S tim na umu 35 francuskih departmana već je uvelo restrikcije vode.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR