Godišnje se ukloni dve milijarde tona ugljen-dioksida iz atmosfere na globalnom nivou

Skoro sva količina ugljen-dioksida koji se u toku godine ukloni iz atmosfere trenutno se pripisuje šumama, a veoma mali deo čistoj tehnologiji koja se razvija u te svrhe. Ipak, njihov udeo u budućnosti mogao bi da se poveća zahvaljujući rastućim investicijama

19/01/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere se sve više prepoznaje kao jedna od ključnih mera u borbi protiv klimatskih promena ruku pod ruku sa ubrzanim smanjenjem emisija.

Ipak, na neka pitanja nedostaju odgovori: koje količine ugljen-dioksida se na svetu uklanjaju, kojom brzinom ova praksa raste i da li je to dovoljno da bi čovečanstvo ispunilo ciljeve povodom ograničavanja globalnog zagrevanja?

A novi izveštaj, predvođen Univerzitetom Oksford, nudi neophodne uvide.

Prema proračunima autora, iz atmosfere se na globalnom nivou ukloni dve milijarde tona ugljen-dioksida godišnje.

U istraživanju stoji da se sve zasluge u tom procesu trenutno pripisuju šumama (99,9%). A od nedavno su pokrenute i velike investicije u tehnološka rešenja za trajno uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere i očekuje se da njihov udeo u narednim decenijama poraste.

Grupa investitora ulaže 650 miliona dolara u švajcarsku kompaniju koja usisava ugljen-dioksid iz atmosfere

Kako bi se porast srednje globalne temperature ograničio znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustrijske nivoe, procenjuje se da do 2050. čiste tehnologije treba da odstranjuju 1.300 puta više ugljen-dioksida, a drveće i zemljište dvaput više.

Uklanjanje ugljen-dioksida predstavlja hvatanje ovog gasa sa efektom staklene bašte iz atmosfere i njegovo skladištenje tokom dužeg vremenskog perioda, bilo u zemljištu, okeanima, geološkim formacijama ili proizvodima.

Većina dosadašnjih uspešnih poduhvata u uklanjanju ugljen-dioksida postignuta je zahvaljujući merama kao što su sadnja drveća i odgovornije upravljanje zemljištem.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Oko 120 nacionalnih vlada teži neto-nultim emisijama što znači da preostali ugljen-dioksid, koji se oslobodi, treba da se neutrališe njegovim odstranjivanjem iz vazduha. Međutim, kako se navodi, mali broj država ima akcione planove za razvoj uklanjanja ugljen-dioksida, pogotovo kada je reč o novim metodama.

Zaključak proračuna je da je hvatanje i skladištenje ovog gasa sa efektom staklene bašte neophodno u svrhu ostvarenja Pariskog sporazuma o zauzdavanju klimatskih promena. Naravno, pored smanjenja emisija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR