Grupa investitora ulaže 650 miliona dolara u švajcarsku kompaniju koja usisava ugljen-dioksid iz atmosfere

Ovo je, kako se navodi, do sada najveća investicija u industriju za uklanjanje ugljen-dioksida.

07/04/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Climeworks
Fotografija: Climeworks

U nedavno objavljenom IPCC izveštaju vodeći klimatolozi sveta naglasili su da zadržavanje porasta srednje globalne temperature na 1,5 °C, pored smanjenja štetnih emisija, zahteva i da određene količine ugljen-dioksida (CO2) budu uklonjene. Jedno u nizu rešenja za to nudi švajcarska kompanija Climeworks. U korisnost ove tehnologije veruje i grupa investitora koja je nedavno uložila 650 miliona američkih dolara za uvećanje kapaciteta Climeworks-ovog postrojenja za direktno usisavanje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Na Islandu se gradi postrojenje koje godišnje uklanja 4000 tona CO2 iz atmosfere

Mnoge druge firme i startapi širom sveta takođe se bave uklanjanjem ovog gasa sa efektom staklene bašte – jedni to čine pomoću meteoroloških balona koji hvataju CO2 na 15 km nadmorske visine, jedni umesto iz vazduha izvlače CO2 iz okeana, jedni ga pretvaraju u ulje i zakopavaju pod zemlju.

Ipak, kompanija Climeworks, osnovana 2009. godine, nalazi se među pionirima upotrebe ove tehnologije pa se danas smatraju nekim od najjačih industrijskih igrača na tom polju.

Dodatno, trenutno najveće postrojenje za direktno usisavanje ugljen-dioksida iz atmosfere pripada upravo njima. Postrojenje Orca, izgrađeno na Islandu, počelo je sa radom u septembru prošle godine i godišnje će hvatati 4 hiljade tona CO2, što je otprilike ekvivalentno emisijama oko 600 prosečnih Evropljana.

Da bi doprinos Climeworks-a rešavanju problema globalnog zagrevanja bio osetan, kapaciteti postrojenja bi trebalo ubrzano da rastu. Prikupljeni kapital u iznosu od 650 miliona američkih dolara, što je do sada najveća investicija u industriju za uklanjanje ugljen-dioksida, svakako će olakšati ovaj podvig. 

Climeworks smo osnovali sa vizijom da svetu obezbedimo tehnologiju koja ima potencijal da preokrene klimatske promene. Ubrzano povećavanje kapaciteta za uklanjanje ugljenika igraće ključnu ulogu u naporima čovečanstva da se globalno zagrevanje zadrži ispod 1,5 °C. I ovo ćemo raditi počev od ovog trenutka”, kazao je suosnivač kompanije Jan Vursbaker. 

Prema tvrdnjama drugog suosnivača Kristofa Hebalda, novac će biti iskorišćen za izgradnju novog postrojenja za hvatanje 40 hiljada tona CO2 u naredne tri godine. Ultimativni cilj švajcarske kompanije jeste da do 2030. usisa preko milion tona ugljen-dioksida.

Kako funkcioniše Climeworks-ova tehnologija?

Climeworks-ova tehnologija zasnovana je uvlačenju velikih količina vazduha u posebni kolektor. Ovo se odvija pomoću ventilatora. Vazduh se u kolektorima filtrira pomoću materijala koji privlači CO2 slično kao što magneti privlače gvožđe.

Vazduh bez ugljen-dioksida potom biva oslobođen, dok se štetan gas zagreva na visokim temperaturama. Na samom kraju procesa, CO2 se ubrizgava u zemlju gde ostaje trajno i bezbedno pohranjen. Ali takođe može i da se reciklira i iskoristi kao sirovina.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Lokacije za razvoj ove tehnologije se pre svega biraju na osnovu geoloških karakteristika terena i zbog toga je Island jedan od favorita, ali postoji mogućnost da se kapaciteti prošire i na Norvešku i Oman, kao i Severnu Ameriku.

Climeworks-u je takođe bitna i dostupnost pristupačne zelene energije zato što teže potrošnji isključivo obnovljivih izvora ili energije iz otpada. Ako uzmemo u obzir da je proces ekstrakcije CO2 iz atmosfere troše izuzetno energetski iscrpan, masovna implementacija ovog rešenja imala bi smisla za borbu protiv klimatskih promena jedino u slučaju da se tehnologija snabdeva iz obnovljivih ili održivih izvora energije.

Naučnici predviđaju da bi do sredine veka svake godine iz vazduha trebalo da odstranimo 10 milijardi tona ugljen-dioksida. Međutim, tehnološka rešenja slična Climeworks-ovom su skupa. Zainteresovanost finansijskog sektora za investiranjem u njih pokazuje da to možda i nije tako nedostižno kako na prvu loptu možda izgleda.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR