Dvadeset spratova vertikalne šume u Tajpeju apsorbovaće 130 tona ugljen-dioksida godišnje

Nova zgrada koja će biti izgrađena do kraja 2021. u Tajpeju biće dom za veliki broj stabala i koristiće inovativne sisteme grejanja i hlađenja kako bi smanjila upotrebu energije.

17/03/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: inhabitat.com slika: vincent.callebaut.org

Arhitektonska kompanija sa sedištem u Parizu, Vincent Callebaut Architectures, nedavno je objavila fotografije jednog od svojih eko arhitektonskih projekata, zgrade u Tajpeju čiji izgled je inspirisan dvostrukim heliksom DNK, pod nazivom Tao Zhu Yin Yuan.

Ovaj stambeni kompleks u prestonici Tajvana udomiće i oko 23.000 drveća, žbunova i biljaka u prizemlju zgrade, na balkonima i terasama, stvarajući ekosistem za koji arhitekte procenjuju da će apsorbovati oko 130 tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou (što otprilike odgovara emisijama oko 100 automobila u EU).

Zgrade i građevinarstvo su odgovorni za veliki deo emisija ugljen-dioksida (ovaj gas se emituje tokom izgradnje, potrošnje električne energije i grejanja), zbog čega gradski urbanisti i arhitekte moraju da pronađu efikasna rešenja pomoću kojih će zgrade imati najmanji mogući negativan uticaj na okolinu.

Izgled buduće zgrade. Izvor: https://vincent.callebaut.org/

Da bi ispunila standarde nevladinog međunarodnog sistema za sertifikaciju energetski efikasnih i ekoloških objekata (LEED), pomenuta zgrada ima dvostruku fasadu, niz solarnih panela postavljenih na krovu koji napajaju zgradu obnovljivom energijom, vertikalni sistem prirodne ventilacije, sistem za reciklažu kišnice i LED rasvetu.

Dvostruku fasadu čine dve staklene fasade postavljene na središnji deo zgrade, gde je jedna fasada postavljena ispred druge ostavljajući prazan prostor u sredini kroz koji struji vazduh.

Time se postižu toplotna i zvučna izolacija, ekološka zaštita, prirodno kruženje vazduha, dok se za grejanje vazduha  koriste obnovljivi izvori energije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Specijalizovani botaničari zaduženi su za odabir i sadnju različitih biljnih vrsta koje pokazuju veću sposobnost apsorpcije ugljen-dioksida, ne bi li se dostigao visok kvalitet vazduha. Biljke će biti prilagođene i godišnjim dobima, pa će leti obezbediti svež vazduh, a zimi omogućiti zadržavanje toplote. Tao Zhu Yin Yuan jeste primer praktične borbe sa klimatskim promenama koji nam daje inspiraciju i uvid u to kako bi mogla da izgleda budućnost zelenih gradova, kao i kako da napredak civilizacije bude u skladu sa prirodom i njenim očuvanjem.

Zgrada bi trebalo da bude završena krajem 2021.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR