Proizvedeni prvi 100% reciklabilni kraci propelera vetrenjača

Kompanija je već objavila da je postigla dogovor o upotrebi ovih 100% reciklabilih krakova u vetroparkovima 3 velika evropska proizvođača struje.

09/09/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: siemensgamesa.com

Špansko-nemački proizvođač vetrenjača Siemens Gamesa saopštio je javnosti, u utorak 7. septembra, da je otpočeo sa proizvodnjom prvih krakova propelera vetrenjača koji će u potpunosti moći da se recikliraju. Ovi kraci namenjeni su za komercijalnu upotrebu, a njihovu prvu instalaciju Simens Gamesa planira u offshore (van kopna, na moru) vetroparkovima koji bi trebalo da se izgrade sledeće godine.

Kraci propelera vetrenjača inače ne mogu da se recikliraju, tako da na kraju svog radnog veka završavaju na ogromnim deponijama, što ekolozima i ekološkim aktivistima privlači sve više pažnje. Rešenje nudi Siemens Gamesa, korišćenjem nove vrste smole u izradi krakova, koja omogućava efikasno razdvajanje od ostalih komponenti na kraju radnog veka kraka. Ovo razdvanje komponenti je ranije bila glavna prepreka potpunoj reciklaži.

Inovacija podrazumeva da se na kraju radnog veka, kraci urone u blago kiseli rastvor, zagrejan uz pomoć obnovljivih izvora energije, koji razdvaja smolu od staklenih vlakana (fiberglasa), plastike, drveta i metala. Ovaj proces omogućava reciklažu navedenih materijala za nove upotrebe, na primer, u automobilskoj industriji ili u industriji robe široke potrošnje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ranije ove godine, kompanija Siemens Gamesa je izjavila da do 2030. planira da proizvodi isključivo 100% reciklabilne krake propelera, a do 2040. planira proizvodnju u potpunosti reciklabilnih čitavih vetrenjača. Da bi ove ciljeve ispunila, za početak ova kompanija će morati da poveća proizvodnju novih reciklabilnih krakova na industrijske razmere.

Jedinica kompanije, Siemens Energy, saopštila je da je već postigla dogovore o prodaji potpuno ovih 100% reciklabilnih krakova propelera vetrenjača sa tri preduzeća, sa nemačkom multinacionalnom energetskom kompanijom RWE, francuskom EDF (Électricité de France) i britanskom kompanijom Western Power Distribution, prenosi Reuters.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR