Vetroelektrane će do 2030. proizvoditi struju za sva domaćinstva u Velikoj Britaniji

Boris Džonson je obećao zeleni oporavak, zbog čega će vlada uložitii 160 miliona funti za izgradnju infrastrukture u lukama i fabrikama u kojima će se praviti turbine

06/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: BBC, Businessgreen.com

Svako domaćinstvo u Velikoj Britaniji će do 2030. godine koristiti električn uenergiju dobijenu iz offshore vetroparkova, rekao je premijer Boris Džonson.

Zbog geografskog položaja Velike Britanije, potencijal je izuzetan, a Džonson navodi  da je plan da ova ostrvska zemlja postane svetski lider u čistoj energiji vetra. 

On će ovakvom odlukom pružiti glas podrške procvatu britanskog sektora energije vetra, sa ciljem da pomogne zeleni oporavak zemlje. Istakao je i da vlada u narednih deset godina podiže instalisanu snagu offshore vetroelektrana sa 10 GW na 40 GW.

Novi cilj podrazumeva i 1 GW plutajućeg offshore kapaciteta vetra u narednoj deceniji, što je 15 puta više od ukupnog kapaciteta na svetu danas. To omogućava da se turbine grade na otvorenom moru, gde su i vetrovi jači nego u blizini kopna.

Ovakve najave vlade Velike Britanije su prva faza plana za „zelenu industrijsku revoluciju“, koja treba da ubrza napredak ka neto-nultim emisijama gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Boris Džonson je obećao zeleni oporavak, zbog čega će vlada uložitii 160 miliona funti za izgradnju infrastrukture u lukama i fabrikama u kojima će se praviti turbine. Izgradnjom ovih postrojenja, procena je da će se stvoriti oko 2000 novih radnih mesta, dok bi ostvarivanje krajnjeg cilja od 40 GW obezbedilo ukupno 60.000 poslova.

Ukoliko ovaj cilj bude uspešno implementiran, energija vetra će obezbeđivati polovinu od sadašnje ukupne potrošnje električne energije u Velikoj Britaniji.

Prošlog meseca, premijer Velike Britanije je izjavio i da želi da Velika Britanija preuzme vodeću ulogu u tehnologijama hvatanja ugljen-dioksida sa samog izvora emisija, kao što su elektrane, a nakon toga bi ovaj gas sa efektom staklene bašte bio skladišten pod zemljom. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR