Offshore vetroparkovi u Holandiji pomažu obnovu populacije ostriga

Ovakav poduhvat je veoma važan, jer je populacija ostriga znatno umanjena nakon što je krajem 19. veka ribolov postao veoma intenzivan.

19/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0

Zbog prekomernog ribolova i ugrožavanja njihovog staništa, populacija ostriga je tokom prošlog veka bila desetkovana, međutim, procenjuje se da će vetroparkovi koji se nalaze u Severnom moru, na 2 km od holandske obale, moći da predstavljaju pogodno novo stanište ove vrste.

Holandski energetski sporazum motiviše vladu, ali i industrijski sektor, da ulaže u obnovljive izvore energije, od kojih je priobalna energija vetra jedno od rešenja za postizanje dogovorenog cilja od 16% ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2023. godine.

Holandska vlada za cilj ima pravljenje vetroparkova sa višestrukom namenom – osim što se koristi vetar za proizvodnju energije, kada su vetroparkovi konstruisani osvrnuli su se i na pitanje ekosistema tako što su napravili dizajn koji uključuje i veštački greben koji bi ostrigama mogao da posluži kao stanište. 

Ovakav poduhvat je veoma važan, jer je populacija ostriga znatno umanjena nakon što je krajem 19. veka ribolov postao veoma intenzivan. U tom periodu veći broj ostriga je ulovljen kako bi se koristile za ishranu, a staništa ove vrste ostala su gotovo prazna, zbog čega je bilo bitno osmisliti način da se populacija ostriga obnovi.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Istraživanja koja su sprovedena nakon izgradnje ovih vetroparkova su pokazala da su, zasad, vetroparkovi u Holandiji pogodno stanište za ostrige, čime se pospešuje postizanje ciljeva o biodiverzitetu i obnavljanje funkcije ekosistema.

Ipak, potrebno je izvršiti detaljnija istraživanja kojima treba ispitati i način života ostriga, samo stanište, ali i aktivnosti čoveka koje mogu uticati na ostrige, kao što je ribolov. Tek kada se obave ovakva istraživanja znaće se sa sigurnošću da li vetroparkovi mogu dugoročno da pomognu u obnavljanju populacije ostriga.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR