Zeleno okruženje, čist vazduh, manje automobila i manje buke pogoduju razvoju dece u ranom detinjstvu

Više zelenila, a manje zagađenja vazduha, automobila i buke, ključ je pravilnog socijalnog, emocionalnog i mentalnog razvoja kod dece u ranom detinjstvu, otkrili su kanadski istraživači u studiji koja je pratila skoro 30 hiljada mališana.

01/11/2021 autorka: Jelena Kozbašić
1

Uprkos tome što vreme provedeno u prirodi koristi svima, posebno je značajno za decu u ranim fazama socijalnog, emocionalnog i mentalnog razvoja, naglašavaju kanadski istraživači. U novoj studiji oni su otkrili da deca koja odrastaju u zelenom okruženju sa zdravim vazduhom i manjim brojem automobila i nižim nivoom buke postižu bolje rezultate u vrtiću od svojih vršnjaka koji ne žive u istim okolnostima.

Rastući broj naučnih saznanja sugeriše da okruženost zelenim površinama, kao što su parkovi, šume, drvoredi i bašte, ima pozitivno dejstvo na razvoj dece u ranom detinjstvu. To se primeti kroz povišeni nivo kvaliteta života, niže prisustvo poremećaja ponašanja, poboljšanje pažnje i bolju sposobnost pamćenja. Među istraživanjima koje potvrđuju ovu tezu jeste i istraživanje naučnika sa Univerziteta Britanske Kolumbije čiji su rezultati objavljeni u priznatom medicinskom časopisu Lancet.

Kanadski tim eksperata sproveo je studiju na gotovo 30 hiljada mališana rođenih u periodu od 2000. do 2005. godine na području Vankuvera. Oni su utvrdili da su deca s većom izloženošću zelenilu tokom svakodnevnog života, od prve do pete godine, sposobnija da ispune razvojna očekivanja u skladu sa svojim uzrastom. Autori istraživanja su kod njih zabeležili bolji sveukupni razvoj u odnosu na njihove vršnjake koji žive okruženi s manje vegetacije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Istraživači veruju da se veza između zelenila i naprednijeg kognitivnog razvoja krije u tome što zagađenje vazduha i buka, koji su izraženiji u oblastima bez stabala, izazivaju stres i imaju negativne efekte na spavanje i centralni nervni sistem. 

Kanađani su u svom izveštaju naglasili važnost razvoja zelene infrastrukture i urbanog planiranja s fokusom na zdravlje stanovništva. Prema njihovim zaključcima, istraživači, urbani planeri i profesionalci u oblasti javnog zdravlja trebalo bi da zajedničkim snagama osmišljavaju politike i propise koji će rezultovati ozelenjavanjem naselja i ići u korist razvoja dece, ali i potencijalno uticati na bolji kvalitet života tokom čitavog životnog veka.

Komentari (1)

OSTAVI KOMENTAR

  1. Marija Lilic

    S obzirom da se danas 3 novembra obelezava DAN CISTOG VAZDUHA, svi bismo trebali da provodimo vise vremena u prirodi.Samim tim i da udisemo cist vazduh. Mislim da je zagadjenje u Beogradu preveliko,pa i nije za setnju.Jedini spas je da se ode iz grada ili da u kuci imate fotokataliticki preciscivac vazduha,pa da se udise cist vazduh.To mozda u Kanadi mogu da borave u prirodi i bez buke i automobila,ali ovde kod nas u Srbiji,pogotovo u prestonici,tesko.