4 stvari koje su pogrešne u filmu Planet of the Humans

Film Majkla Mura Planet of the Humans privukao je pažnju javnosti, ali njegova kritika solarne i energije vetra puna je pogrešnih informacija i podataka

28/04/2020 autor: Nemanja Milović
0

Planet of the Humans zapravo ima dosta više od 4 stvari koje su u njemu pogrešne, ali tekst koji bi ukazivao na svaku pojedinačnu grešku niko ne bi imao strpljenja da pročita do kraja. Čak i ovako, je ovo jedan podugačak uradak tako da vam u nastavku dajem sažetak pre nego što se upustim u detaljniju analizu: 

  • Autori su u pravu da biomasa nije obnovljiv izvor energije
  • Da, treba da budemo svesni životnog ciklusa proizvoda i tehnologija koje nam se predstavljaju kao čiste
  • Da, treba da obratimo pažnju na greenwashing
  • Kao i da među liderima pokreta za zaštitu životne sredine postoje pojedinci koji ne zastupaju skroz iskreno tu ideju.
  • Autori su u isto vreme gledaocima predstavili veliku količinu zastarelih podataka i netačnih i nepotpunih informacija o energiji Sunca i vetra.
  • Autori navode gledaoce na pogrešan zaključak da je za životnu sredinu bolje da nastavi da se sagoreva ugalj nego da se grade nove solarne i vetroelektrane.
  • Autori nisu razgovarali sa relevantnim sagovornicima na temu novih razvoja čistih tehnologija
  • I ne nude nikakvo rešenje za zaustavljanje klimatskih promena i zagađenje životne sredine.

Pored ovog teksta u sredu 29.4. smo na Klima101 Instagram profilu organizovali razgovor o filmu, snimak tog razgovora možete pogledati na našem youtube kanalu na OVOM LINKU

Da počnemo

Prošle nedelje je objavljen film Planet of the Humans, novi dokumentarac Majkla Mura i Džefa Gibsa. Film je do sada na youtubeu pogledalo skoro 3 miliona ljudi, a meni je privukao pažnju nakon što sam pročitao sledeći opis na jednom domaćem sajtu:

Autor kazuje da je čitava prica o održivim i obnovljivim izvorima energije jedna laž i prevara i da je zelena energija samo iluzija. Ne,ne.. varate se ako mislite da iza filma stoje neki ljudi, autori koji inače poriču klimatske promene. On the contrary.. iza filma upravo stoje dokazani borci za zaštitu životne sredine. I baš zato film nosi uznemirujuću poruku. I zato sam uplašen kao stanovnik ove planete.”

Kada sam ovo pročitao znao sam da treba malo pažljivije da pogledam o čemu se tu radi, i mogu vam reći da sam nakon gledanja definitivno bio pod utiskom. Prvih sat vremena sam proveo svađajući se sa monitorom laptopa, kao neki penzioner koji viče na televizor dok gleda dnevnik, dok mi je poslednja scena uništavanja staništa orangutana naterala suze na oči. 

Kada se film završio bio sam ljut, ali ne na industriju obnovljivih izvora energije, već na autore filma Džefa Gibsa i Majkla Mura koji su objavili film pun zastarelih i netačnih podataka koji nedovoljno obaveštene ljude može da navede na pogrešan zaključak da između fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije nema neke razlike i da našoj planeti nema spasa dok god smo mi na njoj.

Hajde onda da vidimo šta sve nije u redu sa ovim filmom.

Podaci koji se koriste su jednostavno zastareli

Svako ko, makar površno, prati oblast solarne i energije vetra mogao je da svedoči neverovatnom razvoju koji je zabeležen u poslednjih 5 godina i nekako je neverovatno da su autori to propustili da prikažu u filmu. Navešću par primera.

Na početku filma je emitovan razgovor sa čovekom koji upravlja jednom malom solarnom elektranom u Mičigenu, gde navodi da paneli koje oni koriste imaju efikasnost od 8%. Teško je proceniti kada je tačno snimljen ovaj materijal, ali po odeći ljudi na snimku, kao i tehnologiji koja se koristi u elektrani jasno je da to nije bilo u poslenjih par godina. 

Sada prosečni solarni paneli imaju efikasnost od 15 – 18%, a efikasnost stvaranja energije je čak i jedno od polja gde je zabeležen najmanji napredak. Efikasnost proizvodnje samih panela je porasla mnogostruko, zato je sada za njihovu proizvodnju potrebno manje energije i resursa.

Osnovna poruka filma Planet of the Humans u ovom delu je da da su solar i vetar još uvek nedovoljno razvijeni za bilo kakvu širu upotrebu, te da nisu u stanju da zamene termoelektrane na ugalj. U isto vreme ove godine su nam stigle informacije da je energija Sunca i vetra prvi put obezbedila više električne energije od uglja u Evropskoj uniji, kao i da je proizvodnja struje iz uglja na globalnom nivou pala i da je u najvećoj meri zamenjena obnovljivim izvorima energije

Solar i vetar su zapravo toliko napredovali da je sada jeftinije dobijati električnu energiju iz tih izvora nego iz uglja na gotovo svim velikim tržištima

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nije navedeno šta je alternativa obnovljivim izvorima energije

Još jedna od glavnih poruka filma jeste da solarna i energija vetra nisu zaista čiste, zato što pravljenje panela i vetrenjača troši energiju i uništava životnu sredinu korišćenjem različitih prirodnih resursa. Ovde su posebno na udaru solarni paneli koje autori predstavljaju kao izuzetno prljavu tehnologiju.

Iako je tačno da su za izgradnju solarnih panela potrebni resursi i da njihova eksploatacija ima uticaj na životnu sredinu, kako bismo dobili pravu sliku trebalo bi da uporedimo šta je alternativa, a u ovom slučaju to je gorenje uglja. 

Solarni paneli imaju nešto što se zove energetski dug, to je količina energije koja je utrošena za njihovu proizvodnju. Modernim panelima je potrebno od jedne godine (u najboljem slučaju) do oko 4 godine (u najgorem slučaju) da isplate svoj dug, tj da generišu istu količinu energije koja je bila potrebna za njihovo pravljenje. Solarni paneli će prosečno tokom svoje upotrebe generisati 8 do 12 puta više energije nego što je bilo potrebno za njihovo pravljenje, transport i postavljanje.

U filmu su gledaoci takođe navedeni da veruju da solarni paneli imaju rok trajanja od svega 10 godina, dok je situacija sada potpuno drugačija i očekivano trajanje jednog solarnog panela koji bi bio postavljen na krov kuće iznosi najmanje 25 do 30 godina, a verovatno čak i više. Uz to su u poslednjih nekoliko godina napravljeni veliki napreci na polju recikliranja starih panela i iskorišćavanja njihovih sirovina za izgradnju  novih.

Dakle nakon nekog početnog perioda otplaćivanja energetskog duga, solarna i energija vetra proizvode u potpunosti čistu energiju, bez emisija gasova sa efektom staklene bašte i bez emisija štetnih gasova koji zagađuju vazduh.

U isto vreme alternativa, koju izgleda podržavaju autori filma, je sagorevanje uglja u termoelektrani za koju je takođe neophodno utrošiti dosta energije i prirodnih resursa kako bi bila napravljena i koju će tokom celog njenog života napajati ugalj koji treba da se iskopa u rudniku i transportuje u elektranu (što su takođe energetski intenzivni procesi) i na kraju spali u pećima gde će emitovati CO2 i ostale zagađujuće materije.

Nije ponuđeno nikakvo rešenje za probleme koji postoje

Jedino što je gore od zastarelih i jednostavno netačnih informacija kojih je ovaj film pun, je ono što se propagira kao rešenje problema klimatskih promena i zaštite životne sredine, a to je NIŠTA!

Autori tokom celog filma nisu ponudili nijedno konkretno rešenje za probleme koje su predstavili, jedino što se pominje su maltuzijanski argumenti o tome kako je ljudskih bića previše na planeti i kako ćemo na kraju sve uništiti i da ne treba da se zavaravamo. Što je ne samo pogrešno, već i veoma opasno pošto može da izazove malodušnost i odustajanje od bilo kakve dalje borbe.

Da se razumemo, napreci u tehnologijama za dobijanje čiste energije sami neće biti dovoljni da se reše svi problemi. Istovremeno moramo promeniti svoje navike i potruditi se da smanjimo uticaj na životnu sredinu i na ličnom nivou. Oba ova aspekta su zajedno deo istog rešenja.

Autori nisu razgovarali sa relevantnim sagovornicima

Dokaze za tvrdnje o solarnoj i energiji vetra koje iznose u filmu autori izvode iz razgovora sa raznim ljudima poput tehničara na festivalu, onima koji su na štandu na sajmu, pa čak i slučajnim prolaznicima. Tokom celog filma nismo bili u prilici da čujemo nekog od vodećih naučnika o klimatskim promenama ili vodeće ljude nekih od najvećih kompanija iz oblasti čistih energija. 

Gledaoci su jednostavno uskraćeni da čuju drugu stranu, a gotovo sve informacije dobijaju od Ozija Zehnera koji je jedan od producenata filma.

Ova lista nikako nije obuhvatila sve netačne informacije i logičke pogreške u filmu Planet of the Humans, ali jednostavno nabrajanje svega toga bi prevazišlo kapacitete ovog teksta. Ipak, iako su mnogo stvari pogrešili u nečemu su autori filma u pravu.

U čemu autori filma imaju poentu?

Pre svega, autori su u pravu da se biomasa u najvećem broju slučajeva ne može smatrati obnovljivim izvorom energije. Druga polovina filma se u velikoj meri fokusira na ovu temu i tu nemam ništa posebno da dodam ili da oduzmem. Ovaj izvor energije se često pogrešno navodi kao dobra i obnovljiva alternativa fosilnim gorivima, ali to naravno nije tačno. 

Postavljeno vrlo jednostavno, dok god nešto spaljujete to nije dobro za životnu sredinu i klimatske promene. Seča šuma kako bi se obezbedilo gorivo za velike elektrane na biomasu je pogubna sa više različitih stanovišta, a ništa bolje nije ni gajenje monokulturnih plantaža brzorastućih  visokokaloričnih vrsta drveća koje se posle spaljuje.

Biomasa može biti održiv izvor energije, ali samo kada se koriste mrtva stabla, orezina ili ostali poljoprivredni otpad koji se briketira i onda koristi kao gorivo, nikako ako se seku zdrave šume.

Takođe, autori su u pravu da treba da budemo oprezni kada nam se nešto predstavlja kao zeleno ili dobro za životnu sredinu, tj. da treba da ispratimo potpuni životni ciklus jednog proizvoda i vidimo koliko je resursa i energije utrošeno u njegovu proizvodnju pa da to uporedimo sa postojećim alternativama.

Zaključak

Kada pogledam ovaj film u celosti, deluje mi kao da je to više napad na istaknute pripadnike environmentalističkog pokreta u Sjedinjenim Državama i ukazivanje na loše prakse nekih od najvećih američkih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, nego što je priča o obnovljivim izvorima energije. To je nešto što je skroz legitimno i neophodno je da javnost bude upoznata sa svim brljanjima koja tu postoje. Mada takođe treba pomenuti i da je dobar deo aktera koji se pominju u filmu u međuvremenu promenio stavove po pitanju biomase kao obnovljivog izvora energije. Zaista ovako na oko mi deluje da je većina materijala koji je iskorišćen za film snimljeno pre više od 5 godina.

Nevezano za to, postojanje korumpiranih pojedinaca i organizacija koje su u svom rastu zaboravile na misiju zbog koje su nastale ni na koji način ne poništava neverovatan rad naučnika, inženjera i preduzetnika koji su za jako kratko vreme uspeli da našu ideju o budućnosti koja je napajana čistom energijom od lepih želja pretvore u nešto što je realnost i ka čemu se svet sada kreće. Sada smo na prelomnom trenutku i projektima obnovljivih izvora energije je potrebna svaka podrška koju mogu da dobiju, a Džef Gibs i Majkl Mur ovim filmom poručuju upravo suprotno i čine štetu napretku ka kojem stremimo.

Komentarisanje filma Planet of the Humans je bila i tema četvrtog po redu lajv razgovora na našem Instagram profilu koji smo organizovali u sredu 29.04. od 18 i 30, ukoliko vas interesuje još detalja o flimu snimak razgovora možete pogledati na OVOM LINKU.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR