Moguće odlaganje ovogodišnjeg klimatskog samita u Glazgovu usled Covid-19 pandemije

Globalna proizvodnja struje iz uglja zabeležila je najveći pad u poslednjih 30 godina, sa druge strane solarna i energija vetra nastavljaju da rastu

23/03/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: The Guardian, Belfast Telegraph

Britanski ministar spoljnih poslova, Dominik Rab, izjavio je da postoji mogućnost odlaganja klimatskog samita koji bi trebalo da se održi u novembru ove godine u Glazgovu, u Škotskoj, zbog izbijanja pandemije korona virusa.

Nakon prethodnog samita u Madridu (COP25), koji je obeležila globalna kritika u medijima, budući da su mnogi naučnici i aktivisti smatrali da postignut dogovor nije bio u skladu sa upozorenjima i hitnošću na koje ukazuje nauka, nade su položene u predstojeću dvadeset šestu konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26).

Ministar Rab rekao je da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva motivisana da uloži napore da se samit ipak održi u predviđenom vremenu i izbegne odlaganje, ali da ih čeka dosta izazova da bi se to ostvarilo. Iako bi samit trebalo da bude tek u novembru, ne postoji garancija da će tako i ostati, a kako Rab kaže, na to će najviše uticati razvoj novonastale situacije pandemije u narednim nedeljema.

Odluka još uvek nije doneta, a među stručnjacima vlada mišljenje da bi odlaganje konferencije dovelo do stagnacije napretka u zaustavljanju globalnog zagrevanja i borbe protiv posledica klimatskih promena, u vreme kada je zapravo potrebno da se ovaj progres ubrza.  Među njima je i Nikolas Stern, jedan od najistaknutijih svetskih eksperata koji se bave aktuelnom klimatskom krizom, koji je saveteovao premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona, da ne odlaže samit, uprkos pandemiji.

Na dvadeset šestoj konferenciji se planira da se donesu novi, ambiciozniji šetogodišnji planovi za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, s obzirom na to da su se trenutni planovi, postavljeni nakon Pariskog sporazuma, pokazali kao neadekvatni. Britanska vlada se zvanično obavezala na borbu protiv klimatskih promena, sa ciljem da do 2050. bude ugljenično neutralna, a nada se da će veliki broj zemalja na predstojećem samitu doneti istu odluku.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR